Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10425555 www.bgdnes.bg

Убийци от лов на ужасите влизат в затвора

Бракониерите преследват рядък зубър с разярени питбули, мушкат го с копие

Двама мъже бяха осъдени за убийство на застрашения от изчезване вид зубър, наричан още европейски бизон. България е една от малкото страни в Европа, където тези животни все още се срещат в дивата природа. Прецедент е, че бракониери най-накрая получават ефективни присъди и ще лежат в затвора. Повод за това стана и жестокостта, с която е извършено деянието им.

Зловещият лов като от филм на ужасите е проведен на 27 март тази година на територията на Държавното ловно стопанство "Воден-Ири Хисар", Разградско. Женското животно е пронизано зверски със специално изработено за случая остро копие. Преди това ловците садисти се снабдяват с 15 разярени кучета от смъртоносните породи питбул, дого аржентино и кангал.

Реклама

Продължителната гонка се разиграва в землището на село Черковна. Когато рядкото животно било доведено до пълно изтощение, последвал и варварският акт с пронизването. Служители на ловното стопанство откриват по-късно отсечените копита и рога от зубъра и подават сигнал в полицията.

Разследващите органи откриват в домовете на бракониерите окървавени дрехи и раници, 65 пресни суджука, както и месо във фризерите. В ужасяващия лов са участвали трима души на 36-, 31- и 27-годишна възраст от с. Дянково, някои от тях и с други криминални прояви - кражби и незаконна сеч. Открити са и 15-те агресивни кучета, гонили животното, и вече са настанени в приют в Разград.

Според съда бракониерите са убили зубъра без надлежно разрешение за лов на едър дивеч и са проявили особена жестокост към гръбначно животно, причинявайки му противозаконна смърт. Единият подсъдим е получил шестмесечна ефективна присъда "лишаване от свобода", която ще изтърпи при общ режим. Вторият е осъден на девет месеца "лишаване от свобода", чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от три години. Определението на съда, с което са одобрени постигнатите споразумения между прокуратурата и двамата подсъдими, е окончателно.

В ДЛС "Воден-Ири Хисар" към 2017 година живеят 30 зубъра, но броят им намалява. Първите животни от този вид са внесени и разселени там от Полша преди около 40 години. В дивечовъдния участък на НЛРС-СЛРБ "Студен кладенец" се отглеждат в естествени условия 11 зубъра, като вече се родиха първите малки, разкриват от ловно-рибарския съюз.

Зубрите са впечатляваща гледка и в Природонаучния музей в София. Експонатите са от последните истински, пристигнали в музеи по света изобщо. Грамадните животни са от територията на Германия и са били живи до 1916 г. Тогава цар Фердинанд отива на посещение при германския канцлер Теобалд фон Бетман-Холвег, с когото ловуват близо до днешната полска граница, където е имало резерват. Но тогава тече Първата световна война и вследствие на бойните действия зубрите изчезват.

След това са правени опити да се възстанови видът, но заради опасност от близкородствено кръстосване се използва и материал от американски бизон, така че днешните зубри не са съвсем чистокръвни европейски. Тези в София са еталонни, тоест са представители от чистата кръвна линия, казва доц. Николай Симов. Зубри всъщност е имало дори и в България до Средновековието, като са населявали днешните ни територии още от 1000-2000 години пр. Хр. Теглото на мъжките екземпляри може да надхвърли един тон.

Реклама

Защо наричат отличниците "зубъри"?

В училище пълните отличници често са наричани от съучениците си "зубъри" или "зубрачи". Една от версиите е, че ако някой "пасе" учебника от кора до кора, прилича на животното зубър.

Зубренето, в смисъл да се учи наизуст, всъщност е русизъм. "Зубрит" на руски означава буквално назъбвам, правя зъбци, уча наизуст. "Назубок" значи да знаеш нещо наизуст.

Реклама
Реклама
Реклама