Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10441945 www.bgdnes.bg

Пет глигана повалени наведнъж

Добра слука на дружинката в Кубрат 

Дивите прасета са хванати в засада, пукотевицата е страшна 

Не един, не два, а цели пет глигана успяват да повалят наведнъж смели ловци. Зрелищното постижение е на дружинката в разградското градче Кубрат, а историята се случва преди няколко дни.

В местността Джапона в посока Глоджево кубратчаните, които се славят в региона като авджиите с най-добър мерник, завардват на пусия стадо диви прасета. Глиганите се движат в група, което изненадващо се оказва в засада от мъжете с точни мерници.

Реклама

След разразилата се стрелба и пукотевица пет охранени глигана падат в напрегнатата битка. Един от точните мерници в групата е на стопанина на расови коне Юлиян Йорданов. Групата е предвождана от лидера си Слави Кирилов, който има сериозен опит в авджийството.

Ловците правят задължителните снимки за спомен с трофеите си, а след това заминават за ловната си хижа в гората край Кубрат на заслужена почерпка с домашно бяло и червено вино и експертно селектирани мезета.

Почти толкова впечатляващ е и излетът на ловците от хасковското село Иваново. С точни изстрели местният авджия Марко Добрев отстрелва три диви свине, подпомогнат от колегата си Атанас Кирилов, разказват от НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България". В дружинката членуват 44-ма ловци, споделя председателят й Пламен Дамянов, който е потомствен ловец. Неговият баща Милчо Дамянов е най-възрастният в дружинката. Най-младият е Марнтин Тонев. Заради епидемичната обстановка в Харманли скоро не е имало курс за подготовка на ловци, затова и тази година липсва ново попълнение.

От началото на сезона досега ивановските ловци са отстреляли девет диви свине, разкриват още от НЛРС - Съюз на ловците и риболовците в България. Ловностопанските им райони са четири на брой. Дружината е активен участник и в традиционното разселване на пернат дивеч. Всяка година по 40-50 фазана и още толкова яребици допринасят за увеличаване на популацията в ловностопанския район. Активни са също и в лова на хищници.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама