Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10474038 www.bgdnes.bg

Столетница има феноменална памет

Баба Стояна отлично помни събития, числа и дати 

Столетница в тополовградското село Устрем има феноменална памет.

Баба Стояна, която в началото на този месец празнува вековен юбилей, отлично помни събития от историята на населеното място, имената на шестимата си внуци, десетте правнуци и петимата праправнуци и на коя дата е роден всеки от тях.

"Впечатляващо е как е с пълно съзнание и знае толкова много неща и числа. Паметта й е отлична и не можете да кажете, че е на толкова много години", разказа пред "България Днес" кметът на Устрем Христо Илчев.

Реклама

По негови думи Стояна, която е първият столетник в цялата история на селото, е много жизнена и макар и с бастун, се придвижва самостоятелно. "Преди години падна тежко. Беше на 89 г. и й направиха операция на ставата. Не всеки може да тази възраст да преживее операция. До пролетта на тази година копаеше в градината си, но пак падна и оттогава й е трудно да работи, но продължава да се движи", каза още Илчев.

"От работа не се умира, по-дълго се живее. Имам сила и искам да копам. Много живот изживях", казва баба Стояна на тържеството, на което събира 35 души, за да отпразнува вековната годишнина. При нея живее синът й, който се връща от Пловдив, за да й помага. Има и две дъщери, които също активно й помагат и не са я изоставили.

Дълголетието е характерно за рода на пенсионерката - майка й доживява до впечатляващите 92 години. Желаем й да е жива и здрава!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама