Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10549492 www.bgdnes.bg

Гръмнаха Звяра на Родопите и глиган призрак

Ловните рекорди на 2021 година 

Повалят животни с над 20-сантиметрови глиги 

Глигани рекордьори и тази година бяха повалени от български ловци.

Авджиите ни показаха изключително точен мерник по време на сезона, като в някои случки гонитбата в горите е особено драматична и напрегната, но в крайна сметка ловът е успешен.

Един от най-големите успехи е постигнат в началото на този месец, когато е повален Звяра на Родопите.

Реклама

Митичният 350-килограмов глиган, който от едно десетилетие успява да избяга на местните ловци, най-накрая е застрелян. Чудовищният удар е направен в Източните Родопи в землището на кърджалийското село Бели вир. Ловната дружинка от село Черноочене отива на излет с надеждата да се върне с добри трофеи, но развоят на деня в първия уикенд на декември надминава очакванията им.

10-годишното диво прасе попада пред мерника на авджиите и загубва битката с живота. "Това е глиганът на годината. За златен медал. Ловци с 40-годишен стаж казват, че такъв екземпляр не са срещали", заяви председателят на чернооченската ловна дружина Хюсеин Шабан. Пастта на животното е толкова голяма, че с лекота в нея може да се побере човешка глава, и изглежда доста плашещо.

Гигантските екземпляри не са нещо чуждо на авджиите от Черноочене. Точно преди година те гръмнаха 250-килограмов глиган в местността Божурци в Родопите. С точен мерник на точното място се оказа Емрах Халил. Впечатляваща беше и дължината на глигите на звяра - 25 сантиметра. За тях авджията беше награден със златен медал, тъй като постижението му е рекордно.

През ноември 200-килограмовото прасе прави отчаяни опити да се спаси, но в крайна сметка е поразено с един-единствен куршум, изстрелян от 26-годишния Мерт Чолаков. Той е част от ловната дружинка на великотърновското Ново село.

За ситуацията с много тичане и дебнене разказа лично пред "България Днес" младият ловец с 8-годишен опит.

Реклама

Групата от 16 души и кучета попада на следите на глигана, но той се оказва хитър, започва да бяга и се крие, насочвайки се към труднодостъпен район. Преследването се проточва около два часа, но в един момент дивото животно се оказва пред мерника на Чолаков и той не пропуска да го порази, гръмвайки го във врата. "Много им разбирам на глиганите", споделя младежът, който е доволен от направения удар. Въпреки че животното е едро, Мерт има по-добро постижение. Личният му рекорд е 250-килограмов глиган с 23-сантиметрови зъби. Мерт прикова вниманието към себе си през август тази година, когато се включи в състезание по ловна стрелба във Велико Търново. Тогава той повалил 16 от 18 мишени в съревнованието.

240-килограмов глиган повали през октомври Ерджан Ахмед от шуменското село Янково.

Отстреляният трофей е най-големият в колекцията на местните авджии, които са гръмвали диви прасета по около 200 килограма, но не и толкова големи.

"Още при първата гонка кучетата подплашиха глигана от храсталака в местността Камчия. Ерджан се прицели и с два изстрела от карабина успя да повали голямото животно. Дивото прасе беше много добре охранено и се наложи да се съберем цялата дружинка, за да го издърпаме", разказа пред "България Днес" Севдалин Краев, председател на авджийската дружинка в Янково.

Ловците си правят задължителната снимка за спомен с едрия екземпляр, преди да го разфасоват и да изпратят проби от месото му за изследвания.

Авджията с точен мерник Ерджан, който работи като служебен водач на МПС, ловува повече от 15 години и има опит по полетата.

Загадъчна история се разиграва и в началото на годината. През януари призрачен глиган, за който има безчет легенди, беше гръмнат в Лудогорието.

Няколко поколения ловци се опитвали да отстрелят дивото прасе, но легенди разказват, че то е неуловимо, куршумите не го застигали и можело да се слива с гората, за да стане незабележимо. Около животното се създал такъв ореол, че дори някои хора смятали, че е само призрак и реално не съществува.

И така до първите дни на новата година, когато мистерията рухва. Ловци от русенското градче Глоджево тръгват на дебютния си излет за 2021 г. и страшилището попада пред очите им. За подкрепа вземат авджия от разградското село Севар, който е известен, че притежава изключително добре обучени кучета в лова на глигани.

Именно четириногите попадат на следите на дивото прасе и започват да го гонят. Горското животно губи спокойствието си и започва панически да бяга. Гонката е не само зрелищна, но и се увенчава с успех. Глиганът попада точно пред пушките на ловците и е повален.

Плячката е толкова значима, че тялото на животното е изложено на маса пред Ловен дом - Глоджево. Авджиите показали огромно уважение към животното - слагат му златен медал и го удостояват с купа за огромните му размери. Глиганът е повален в последните дни на ловния сезон за едър дивеч.

Наш амур е най-голям в света

Внушителен бял амур с тегло от 41,600 кг стана световен рекордьор през септември т.г. Гигантът излиза от дълбините на язовир "Сопот", а късметлията е 51-годишният Димитър Николов.

"Стръвта бяха две силиконови и една истинска царевица. Не съм очаквал да ме споходи такова щастие. От над десет години постоянно ловя на язовир "Сопот" и съм хващал 16- и 22-килограмови амури, но толкова голям и доближаващ 42 кг не ми се беше случвало. Истинска гордост е", сподели пред "България Днес" майсторът на каравани и кемпери, който работи в сервиз край Горна баня.

За десетилетката на брега на водоема находчивият рибар е усетил местенце в язовира, където се крият големите амури. То е на около 100 метра от сушата и там най-често майсторът на въдиците замята захранката си. И съдбата му се отблагодарява за упоритостта и любовта към риболова с най-едрата риба от този вид, хващана някога досега според въдичарските статистики.

"Рибата направи странни неща. Първо закачи шамандурата, но я прехвърли. Така е направена и не се закача. После обаче сви наляво, по диагонал и излезе сама на брега на 20 метра от мен. Такова нещо не се бе случвало - толкова голяма и сама да излезе", разказва още за попадението си дългогодишният риболовец.

Спипаха сомове страшилища

Чудовищен сом с размерите на малък кит хвана рибар през септември.

76-килограмовото страшилище попада в ръцете на въдичаря Илиян Георгиев след продължителна битка. Мъжът застава на брега на река Дунав в търсене на поредния си сериозен улов. Мястото решава да запази в тайна, тъй като там е голямата слука. Скоро щастието го спохожда и сомът се закача. Най-трудното тепърва предстои, тъй като на Георгиев са му нужни много време и усилия, за да извади гигантската риба на брега. Когато вече е на сушата, сомът впечатлява с внушителните се размери - дължината му е около 2 метра, а теглото е цели 76 килограма, което му отрежда челна позиция за една от най-големите риби, изваждани от водите на река Дунав.

През март "България Днес" ви разказа за сом гигант, който неволно улови младият русенски рибар Александър Денков. Екземплярът, който се закача на въдицата му, е със сериозни размери - дълъг е 154 сантиметра и тежи 35 килограма. Битката между човек и сом продължава около половин час, като до последно рибарят не знае какво се е закачило на куката му. Усеща, че е нещо голямо, но е истински изненадан, като вижда свръхедрия сом.

Двуметров сом гигант хванаха двама лекари. Огромната риба е уловена на водоема Кисимови дупки край пловдивското село Белозем и е най-големият екземпляр, който е изваждан от водите в този район. Официално уловът е на д-р Петър Беков, но сомът е изваден с помощта на д-р Христо Христов. Клъвнал е на буй със стръв червеноперка.

"Имаше моменти, в които се чудихме как да го претеглим, защото наличните в момента кантари не ставаха. Сомът е дълъг точно 190 см. Вероятно ще се окаже рекорд за уловен сом на Кисимови дупки. Предишният рекорд принадлежеше на Кристиян Атанасов от Белозем, който преди две-три години улови сом, дълъг 178 см и с тегло 40 кг", обясниха стопанисващите водоема.

Почти 100-килограмов сом тегли масивна лодка с двама рибари и ги разхожда из цялото езеро. Екшънът се разиграва през септември на язовир "Баниска", Русенско. Водният гигант се закача на въдицата на ентусиастите привечер. След това едва не обръща лодката им. 39-годишният Ивелин Иванов от град Бяла има късмета да се бори с рибата исполин. Той разказва, че познава добре водоема и често го посещава за риболов на сом. Досега обаче на куката му увисвали само екземпляри до 7-8 килограма. Този път влиза заедно с колегата си Недко Сапунджиев към 18 часа. Практикуват метода "на кльонк". Този инструмент създава специфичен шум на повърхността на водата, който вдига сомовете от дъното и предизвиква любопитството им.

235 хиляди са любителите риболовци у нас

Малко над 235 хиляди са любителите, които нарамват въдиците и отиват за риба. Това сочат данните от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури у нас. В общи линии числеността на риболовците се запазва през последните години. През 2021 година са извършени 16 хиляди проверки, при които са конфискувани общо към 95 км бракониерски мрежи и 880 различни средства за нерегламентиран улов. При тези акции са иззети около 9 тона риба, като 2,4 тона са дарени за социални нужди.

Най-старият ловен трофей е открит у нас

България притежава най-стария ловен трофей в света. Става въпрос за рогата на Тур, открити от археолога Иван Иванов във Варненския неолитен некропол.

Те датират от четвъртото хилядолетие преди Христа и украсявали покрит със златни накити гроб на вожд. Без съмнение рогата са имали изключително значение за него. Вероятно самият той е повалил това два пъти по-голямо от африканския бивол животно. Турът е изчезнал вид бозайник, предшественик на днешните говеда. С тегло над 800 кг и дължина на тялото над 3 метра той се нарежда сред най-страховитите животни по ония времена. Неговият лов бил висш пилотаж - да се залови такова могъщо животно било опасно занимание.

Реклама
Реклама
Реклама