Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10658911 www.bgdnes.bg

В пернишкото село Мещица се молят: 100 години да няма силно земетресение

Последното не ни уплаши, казват местните, но спомените от 2012 се завръщат 

"Откакто ни удари голямото земетресение, си пожелаваме през следващите 100 години да няма силен трус. При всяко разлюляване спомените се връщат. Такова нещо никога не може да бъде забравено."

Реклама

Това заяви пред "България Днес" кметът на пернишкото село Мещица Деян Станимиров по повод земетресението, което разтресе областта в нощта на неделя срещу понеделник.

Данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен център показват, че трусът е бил с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер. Дълбочината му се изчислява на 2 км, а епицентърът е бил на 2 км от Перник. По данни на БАН земетресението е с магнитуд 3, а огнището е било на дълбочина 10 км. Няколко минути след първото разлюляване е последвал още един трус - със сила 2,1 по Рихтер.

Мещица е едно от населените места, които най-силно преживяват труса през 2012 година (виж карето), и всяко подобно природно явление се приема със свити сърца от местните хора.

"Сутринта се събрах с жителите да пием кафе и това беше единствената тема, която обсъждахме. Хората са спокойни, но само за това говорят. И аз го усетих - разлюля се къщата, но без сериозни поражения. По-сериозно е било в старите къщи - там хората по-здраво са се разтресли", разказа пред вестника Станимиров.

"След голямото земетресение си пожелахме поне 100 години да не се случва отново. Малките трусчета може би са добре, защото така се освобождава напрежението от земята. Все си казваме, че е важно през новата година да сме здрави и да няма нито земетресения, нито болести. И дори нещо да се случи, старите къщи с дървена дограма да издържат и да няма сериозни последствия", добави кметът на Мещица.

Селото се оказа само на 400 метра от епицентъра на земетресението преди едно десетилетие, като тогава нямаше незасегната къща. Най-тежко беше положението с 8 постройки и още тогава беше обявено, че трябва да бъдат съборени.

Реклама

"Тогава бях кмет първи мандат и не искам да си спомням какво преживяхме. Нямам никакво желание да се връщам към онези моменти. Гледаме напред към хубавия живот", завърши с оптимизъм Станимиров.

5,6 по Рихтер стресна преди 10 години

Пернишкото земетресение е поредица от сеизмични трусове, които започват на 22 май 2012 г. в 3 часа, 0 минути и 33 секунди през нощта.

Първият и най-силен трус е с епицентър на границата на землищата на селата Мещица и Витановци, на 5 км северозападно от центъра на град Перник. Началните информации са за земетресение с магнитуд 5,8 - 6, но по-късно тези стойности са коригирани от Геологическия топографски институт на САЩ и Европейския сеизмологичен център на 5,6.

След първия трус хората в София и Перник излизат по улиците. В Перник една част от хората се опитват да избягат от града с автомобилите си. Няма жертви, засегнати са десетки хиляди сгради.

Реклама
Реклама
Реклама