Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10666334 www.bgdnes.bg

Министърът на културата: Не съм избягал в САЩ, разчитам на доброто!

Общ културен календар с РС Македония и превъзмогване на егото иска Атанас Атанасов

Моето заминаване в САЩ никога не е било бягство от България. Живял съм на много места по света, но връзката ми с България никога не е прекъсвана.

Реклама

Това каза новият министър на културата Атанас Атанасов пред медии по време на представянето на своя екип вчера. По думите му България ще се стреми към общ културен календар с Република Северна Македония, както и към стимулиране творческия обмен между български и македонски творци.

Три основни приоритета в бъдещата си работа очерта Атанасов. Това са достъп до култура, качествен културен обмен на международно ниво и опазването и използването на българското богато културно наследство.

"Това, на което ще разчитам, е най-вече заразното добро. Ще разчитам и на здравия разум, както и на силата на всеки един от нас да превъзмогне собственото си его в името на по-голямата обща кауза. Вярвам, че с такава енергия няма как да не може да променим контекста. А контекстът за съжаление в момента е леко мрачен - упадъкът на смисъла да си човек на изкуството, омаловажаването на творческите професии, ковид кризата", допълни 31-годишният хасковлия и си пожела "да върнем българската култура там, където й е мястото, и да превърнем отношението с нашата мила, родна публика в едно светло и истинско вдъхновяващо общуване".

В младежките си години Атанасов играе активно тенис заедно с Григор Димитров, с когото като тийнейджъри стават републикански шампиони на България на двойка.

След гимназията Атанасов завършва бакалавърска степен по театрално изкуство в САЩ, където е приет на пълна стипендия и се дипломира в топ 3 на своя випуск. Живял е в Холивуд, Берлин и Лондон, като освен артист пред камерата и на сцената се изявява и като продуцент на документално кино.

Всяко лято младият мъж се връща в България и в първомайското село Татарево, където живее неговата баба, и успява да набере над 15 000 долара за възстановяването на местното читалище.

Реклама