Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10733924 www.bgdnes.bg

Баневи съдят Гешев за 60 бона

Николай и Евгения Баневи, срещу които се води дело в спецсъда, че са образували и ръководили престъпна група, заведоха иск за 60 000 лева в Софийския градски съд срещу главния прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата.

Това е оценката на семейството за причинените им морални вреди от писмото, което обвинител номер 1 и заместниците му изпратиха в началото на годината до всички европейски институции и посолства, включително и САЩ, което имаше 67 адресати.
В писмото Баневи са споменати като част от привлечените като обвиняеми "български граждани, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи", също че "са отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1,5 млрд. лева, данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група".

Баневи, срещу които делото не е приключило с присъда, определят квалификациите за тях като неверни, позорящи и увреждащи публичната им репутация, личната чест и достойнството им. Адвокатът на семейството Михаил Екимджиев пише, че със споменаването на имената им в негативен контекст са нарушени техни права, защитени от конституцията и Европейската конвенция за защита правата на човека.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама