Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10734249 www.bgdnes.bg

Гримьорката Калина Валериева: Мечтая да работя с Дженифър Лопес

Рекордът ми за макиаж е 4 часа 

Коя е тя

Калина Валериева е дългогодишен професионален гримьор. Работи активно с известни фотографи, модни дизайнери и агенции, организатори на конкурси за красота, модни ревюта, фотосесии, филмови продукции и др. През 2017 г. печели приз в категория "Сценичен грим" с образа на Круела Девил в конкурса Make-up Competition Arena of beauty. Минала е през школата на световноизвестни гримьори и е изградила свой собствен стил на работа.

Доли ЛУКАНОВА

- Калина, как гримът се превърна във ваша професия?

- Още от малка се интересувам от рисуване и всичко, свързано с него. Преди време бях в IТ сектора, но аз съм човек, който обича да се занимава с различна дейност. В един момент започна да ми липсва изкуството, да ми липсва нещо, което да правя с ръцете, въображението и креативността си. Така по някакъв начин свързах грима с рисуването и реших, че това е нещото, което искам да правя. Започнах да гледам различни видеа, да чета много книги по темата, записах се на няколко курса и така започнах самостоятелната си гримьорска дейност.

Реклама

- Кой беше първият ви учител?

- Първото ми обучение за грим беше при Диана Стоянова, където научих много полезни техники за работа. Впоследствие имах възможността да се обучавам и при световноизвестни мастери като Фабио де Стефано за бюти грим, Виторио Судано за "Кино грим" и "Специални ефекти", Матилда Иноземцева, също прекрасен професионалист в бюти грима. Имам поне още 5-6 изкарани курса и обучения при други много добри специалисти. От всеки един научих изключително полезни техники, с помощта на които си изградих собствен стил.

- Кои са най-честите грешки, които допускаме при грижата си за лицето?

- Като човек, който всекидневно се сблъсква с най-различни лица, основно забелязвам, че хората не обръщат внимание на грижата за лицето. Някои прекаляват с почистването - правят го и сутрин, и вечер, а е добре това да се случва веднъж на ден, след което кожата задължително да се намаже с крем за лице, който да хидратира и балансира. Друга основна грешка е да се използват козметики, които не са подходящи, в които има вредни съставки. Винаги препоръчвам медицинска козметика, независимо на каква марка е, без парабени и консерванти, за да може да бъде наистина полезна. Козметиката трябва да се съобрази с типа кожа. Ако е суха, се използва хидратираща козметика, ако е мазна, ни трябва матираща серия продукти. Когато кожата има сериозен проблем, да речем акне или някакъв вид екзема, задължително препоръчвам да се направи консултация с дерматолог.

- Вярно ли е, че има жени, които идват при гримьора веднъж седмично за грим и не го измиват до следващото посещение?

- Честно казано, аз не знам за такива дами. Силно не го препоръчвам, тъй като със или без грим кожата ни се нуждае от почистване всяка вечер. Това има за цел да премахне замърсяването, което може да доведе до проблеми.

- Има ли място гримът във всекидневието на мъжете?

- Мъжете са доста по-консервативни в това отношение, масово не искат да се слага нищо върху лицата им. Естествено, за фотосесии, участия в предавания, телевизия, филми и т.н., независимо дали са мъже или жени, всички актьори трябва да бъдат гримирани, камерата го изисква. Що се касае до всекидневието, не мога да кажа, че това е валидно. Гримът може да не е цялостен, но когато кожата има някакви несъвършенства, би бил полезен и за мъжкото лице. Да речем, ако има прекалено големи кръгове под очите или различни зачервявания и видими повърхностни капиляри върху кожата, също могат да се прикриват с грим и това би довело до един доста по-красив визуален ефект.

Реклама

- Гримът "Специални ефекти" е един от най-интересните и сложни видове макиаж. От кога се занимавате с него и как постигате толкова реалистични ефекти?

- Занимавам се с такъв грим от самото начало на моята кариера. Изключително полезен ми беше курсът при Виторио Судано, който е работил в Холивуд за световноизвестни продукции и номиниран два пъти за "Оскар". В този тип грим се използват различни продукти като силикони, вакси, изкуствена кръв, изкуствени зъби. Изграждат се различни форми от специални материали и след това се залепват с помощта на различни "лепила", като например грим-латекс. След като се изгради релефът, започваме да "рисуваме" върху тази форма, за да може да придадем обем или да изградим някакво възпаление, синина, повърхностни вени и капиляри. Изключително прецизна работа, човек трябва да може да си представи реално как изглежда една прорезна рана, за да може да я възпроизведе.

- Кога се е налагало да правите подобен грим?

- Най-често ми се е налагало да го правя за Хелоуин, когато се изискват точно такива по-страховити визии. Една от най-интересните и впечатляващи работи беше за една дама, която превъплътихме във Венъм от Марвел, но в женски вариант с изключително детайлни зъби. Те не бяха просто нарисувани. Трябваше да ги изградя преди самия грим, след това да ги залепя върху тялото й и да нарисувам челюстта с изкуствен език и всичко останало, за да изглежда максимално реалистично.

- Колко време отнема? Имате ли някакъв личен рекорд за най-дълго гримиране?

- Ако говорим за бюти грим, той може да варира между 30 мин. и стига до малко над 60 мин. Щом се касае до грим специални ефекти или театрален грим, там нямаме фиксирано време, тъй като всяка една от визиите е много различна. Моят личен рекорд за грим е на една от най-любимите ми визии, чрез техниката "фейс-пейтинг". Тази визия бях правила за проекта "Венецианска принцеса" и всъщност върху лицето на модела трябваше да изрисувам една венецианска маска. За изпълнението на тази визия моят личен рекорд беше 4 часа.

- Кои популярни лица сте гримирали и за къде?

- За щастие съм имала възможността да работя за доста продукции с участието на популярни личности. Голяма част от които са актьори, модели и инфлуенсъри. Уважавам всички хора, с които съм работила. Не бих искала да назовавам конкретни имена, за да не пропусна и обидя някого.

- Сещате ли се за някоя забавна ситуация?

- Винаги има забавни ситуации, особено когато участват деца. Те са изключително непринудени. Сещам се и за една ситуация, в която снимахме късометражен филм, в който главният герой беше възрастен човек. Операторите използваха специални лампи за осветление, които помежду си наричаха "дедото", заради името на марката. Случи се така, че постоянно повтаряха "Къде е дедото?", говорейки за лампата. Реално хората, които слушат отстрани и не знаят за какво става въпрос, а в същото време на снимачната площадка има само един възрастен човек, който би могъл да се нарече дядо, биха помислили, че се говори за него, въпреки че не ставаше въпрос за това. Винаги си спомняме за тази ситуация и се шегуваме с нея.

- Изпитвали ли сте някакви неприятни емоции, докато нанасяте грим?

- За щастие, не изпитвам неприятни емоции в работата си, иначе не бих могла да я работя толкова дълго време. Като по-чувствителен човек, за мен по-неприятни ситуации се създават в моментите, в които трябва да изградя някаква по-брутална визия. Нещо със специални ефекти, което да изглежда доста реалистично или неприятно като травма или разрез с кръв. Затова не правя толкова често такъв грим.

- Коя е световната знаменитост, която мечтаете да попадне в ръцете ви и какъв грим би й отивал?

- Изключително много харесвам Дженифър Лопес. Намирам я за много красива, много харесвам нейните черти на лицето. За нея е много подходящ мют гримът (грим без грим, или натурален), тъй като тя е изключително красива, с много нежни и женствени черти.

Ако трябва да направя нещо по-различно, за неин клип например, със сигурност бих се спряла на грим от типа кът-крийс (подобен на котешки очи). Популярен и разпознаваем е и отново по-скоро клони към рисуване, не толкова към грим.

Реклама
Реклама
Реклама