Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10995678 www.bgdnes.bg

20 г. затвор за Таков за разстрела на семейство Ботеви

Йордан очаквал да бъде оправдан, действал при самозащита

Близките на жертвите искат доживот за двойния килър

20 години решетки за Йордан Таков, който хладнокръвно застреля своите роднини и бизнес партньори Христо Ботев и баща му Васил Ботев. Кръвопролитието се разигра на 26 ноември 2019 г. в складовата база на жертвите в Пловдив.

Окръжните магистрати в Града под тепетата сметнаха, че 20 години затвор при първоначален строг режим и над 500 бона обезщетение за близките е достатъчно наказание за двойното убийство, което е извършил Таков.

Реклама

Странното в случая беше, че прокуратурата поиска именно това наказание, въпреки че твърди, че Таков е действал с умисъл (виж карето). Почернените близки на хладнокръвно застреляните баща и син останаха разочаровани от държавното обвинение и от решението на пловдивските магистрати. Докато семейството на Ботеви иска доживотен затвор за Таков, жената на двойния килър каза: "Моят мъж не е убиец, просто е бил на неточното място".

Таков очакваше да бъде оправдан, тъй като защитата му поддържаше тезата за неизбежна отбрана. Според адвоката му Дачев подсъдимият е нямал никаква възможност да се защити по друг начин, освен да стреля. Бил е застрашен изключително много и не е превишил пределите на неизбежната отбрана. Дачев поиска да бъде признат за невинен или че е действал при отбрана. След произнасянето на Окръжния съд в Пловдив и Таков и близките на семейство Ботеви ще обжалват пред Апелативния съд в Града под тепетата, пише Трафикнюз.

На последното заседание двойният килър за пръв път проговори за фаталния ден, но прокуратурата не беше напълно съгласна с версията, предоставена от Таков. Подсъдимият посочи, че убитите са били много лоши хора. Били са представени данни, че Васил Ботев е бил шеф на организирана престъпна група и сам се е определял като бандит. Според прокурора Таков и двамата убити са имали доста обтегнати отношения преди престъплението, което е изиграло роля за изхода на трагичния ден.

Кръвопролитието се разигра в пловдивския квартал "Гагарин" на 26 ноември 2019 г. в складовата база на жертвите, намираща се на "Брезовско шосе".

Йордан Таков и Христо Ботев имали фирма за търговия с кафе и вендинг машини. Бащата на Христо - Васил, който е първи братовчед на Йордан, работил при тях. Във фаталния ден Христо Ботев и Йордан Таков се скарали за една кафе машина и се сбили. Тогава се намесил и бащата Васил. Ботеви започнали да надделяват над Таков и той извадил законния си пистолет "Макаров" и ги застрелял хладнокръвно. Синът отнася три куршума в тялото и умира от остра кръвозагуба. Таков насочва пистолет и застрелва бащата Васил два пъти във врата. Това сочи изготвената комплексна съдебномедицинска експертиза.

След убийствата Таков прави самопризнания, като е заявил, че е действал при самоотбрана. По-късно по време на един от разпитите си той казва, че е стрелял напосоки. Заключението на вещите лица от балистичната експертиза опровергава това твърдение. Според експертите не се касае за безразборна стрелба в хаос.

Реклама

От самото си задържане Таков твърди, че е действал при неизбежна отбрана и е защитавал живота си. "Считам се за невинен, искам да бъда оправдан", каза Йордан Таков пред магистратите.

След 2 г. и половина процес, разпит на свидетели, изготвяне на експертизи Таков най-накрая чу присъдата си от Окръжния съд в Пловдив - 20 години решетки при първоначален строг режим. Килърът ще трябва да плати и 500 000 лв. на близките на двамата убити.

Прокуратурата: Таков е очаквал конфликта

"Таков е тръгнал да си върши работата в деня на убийството, като е посетил склада, за да взима въпросната кафе машина, заради която е започнал същественият спор. Със себе си е носил оръжие, което е било заредено. По негови думи той е държал така пистолета, за да не му се повреди пружината. Според мен обаче той просто е искал да разчита на пистолета си, защото може би е очаквал такова развитие на нещата", казва прокурорът.

Реклама
Реклама
Реклама