Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11024802 www.bgdnes.bg

Христо Гърбов, Стефан Мавродиев и режисьорът Джеки Стоев: Да има бази на НАТО и у нас

Да разчитаме на собствените сили, призовават Владимир Зарев и Христо Стоянов

НАТО трябва да разположи бази и у нас, тъй като в момента нямаме постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника, която да ни защити от евентуални военни действия.

Реклама

Около това становище се обявиха двама от най-популярните актьори у нас - Христо Гърбов, Стефан Мавродиев и режисьорът Джеки Стоев. Според тях, освен че САЩ използват учебния полигон "Ново село", военновъздушните бази "Граф Игнатиево", "Безмер" и логистичния център край Айтос, членството ни в алианса трябва и да включва всякаква защита на границите ни, смятат обичаните български лица.

"Ние сме част от НАТО и трябва да спазваме тази линия като говорене и действия. Най-лесно може да се победи Путин и неговата свита чрез хитрост от страна на генералите, които го обкръжават. Да му създадат усещането, че прави велики дела и когато си повярва, хоп - да го арестуват те. Иначе знаем, няма как да падне тази империя отвън. Путин е достатъчно силен, за да се предпази от всичко. Трябва да се надхитри, само така ще му пипнат "главата в торбата". Едно време така са постъпили с Хрушчов и си махнал войските от Турция, създали му чувството, че е великан, и той си повярвал. Иначе ще вземе да направи някоя магария и да се унищожим всички. Затова само со кротце, со благо, както се казва", каза режисьорът Джеки Стоев.

На същото мнение, че трябва да разчитаме на алианса да ни защити, е и Христо Гърбов. Един от най-добрите ни комици сподели пред вестника:

"На НАТО трябва да разчитаме, на кой друг? Та руснаците ни смятат за врагове, смятат, че сме предатели. Ние нямаме никаква друга алтернатива. Руснаците си защитават само собствените национални интереси и въобще не им пука за другите нации. Те човешките права не ги зачитат, та вие искате нас да ни защитават! Само трябва да сме единни и да не се поддаваме на провокации", смята Гърбов.

"Работа на военните е да мислят как България да остане невредима от тази война. Но на мен въпросът ми е - от кого да ни защитава НАТО? Ние си имаме наша си армия, не дай Боже да имаме нужда от нея, това ще е истински армагедон. Почнат ли да се бият Русия и НАТО, работата я пиши бегала. Ние няма да имаме време изобщо да се замислим по въпроса кой пръв ще ни унищожи. Но на мен не ми харесва това разединение на всеки български празник. Политически игри отвсякъде - едните искат да се изкарат, че обичат родината, а другите - не я обичали и искали да я "продадат", все си правят мръсно, като мислят, че така народът ще ги заобича. Ами няма, тъпотии само се случват в политиката в тая малка, но весела страна България", сподели своето мнение и друг популярен актьор - Стефан Мавродиев.

Реклама

Да останем независими и да не се бъркаме в работите на великите сили е желанието на двама от най-добрите ни писатели - Владимир Зарев и Христо Стоянов.

"Тази безумна война много ме притеснява. Заплашен е целият свят. Това ще доведе до страдание, бедност, кризи. Няма нищо по-хубаво от независимостта, от това да разчитаме на себе си, на собствените си сили и възможности, на армията си и да не се бъркаме в голямата политика. Там, където атовете се ритат, магаретата трябва да стоят настрана", каза пред "България Днес" носителят на орден "Стара планина" първа степен за принос в областта на културата - Владимир Зарев.

От своя страна авторът на "До Страсбург и напред" Христо Стоянов попита: "А не можем ли ние да се защитаваме с една добра външна политика? Можем! Единственото нещо, което трябва да се случи, е да разполагаме с национална доктрина. Ако имаме такава, каквато гърците имат, ще сме защитени от всякакви нападки и удари. Да, пътят с НАТО е вече предначертан, но нека разчитаме и на хора политици, които все пак са ходили в казармата и разбират от вътрешна и външна сигурност. Аз лично бих поверил живота си на такива люде", каза Стоянов.

България, както и Румъния се присъединиха към НАТО през 2004 г. и в момента имаме споразумение за разполагане на около 6000 американски военнослужещи на двете територии на ротационен принцип.

Реклама
Реклама
Реклама