Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11035812 www.bgdnes.bg

Цирковият корифей Александър Балкански: Имам собствен бункер да се скрия

Няма да ходя в бомбоубежище, казва Нешка Робева

Доли ЛУКАНОВА

Борислав РАДОСЛАВОВ

"Aз и моето семейство имаме три бункера, в които да се укрием, ако войната се премести у нас. И под едната, и под другата къща разполагаме със скривалища. Застраховали сме се преди години!"

Това обяви ексклузивно пред вестника цирковият артист акад. Александър Балкански. Изказването му е по повод напрежението, което ескалира с всеки изминал ден в Европа. Както "България Днес" писа, бомбоубежищата у нас са в изключително окаяно състояние и занемарени с години.

Реклама

Всичко започнало преди повече от 30 години. Тогава Балкански, съпругата му и двамата му синове спасяват шестима работници от Строителни войски, затиснати от паднал кран.

"Наградиха ни с ордени и часовници. Дадоха ни и строителни материали за строежа на къща. А генерал Русев ни посъветва да си направим специална стая, в която да се скрием при евентуални ядрени експлозии. Така и направихме. Стените са дебели 60 см и са от здрав бетон.

Като дете Балкански си играел в бункер в столичния квартал "Лагера".

"А сега, честно казано, липсва информация къде има и в какво състояние се намират. А е редно и трябва да се показват по медиите", казва още той.

И допълва: "Кирил Петков да издърпа ушите на онези, които са отговаряли през годините за състоянието на бомбоубежищата, тънещи в мизерия и занемареност. Нали това е промяната?".

Войната в Украйна се отразила много лошо и на цирковото изкуство.

"Ние много пострадахме. Пет номера от нашата програма няма да могат се състоят, защото се изпълняват от руски и украински артисти, които не могат да дойдат в България", споделя с тъга Балкански.

Реклама

Балкански има план и при евентуално нападение над България. "Базата ни е на 40 км от София и най-вероятно извън големите градове няма да падат бомби. Имахме 3 камили, а откакто забраниха животни в цирка, станаха 12. Ще ги колим и ще ядем камилско месо, което е изключително вкусно. Имаме и 50 декара земя, ще гледаме картофи, лук, зеле и други храни", казва той.

Балкански споделя още, че се е гордеел с Владимир Путин, но руският президент се оказал "въздух под налягане".

Междувременно легендата в художествената гимнастика Нешка Робева проявява голяма смелост. При евентуален конфликт тя няма да търси убежище.

"Няма да се крия! Ако се стигне до военни действия в България, няма да може да стигнем до бункерите. За какво да опитвам?", категорична е Робева.

Заслужилата майстор на спорта избягва да гледа телевизия последно време. Пуска си само класическа музика и се любува на красотата на изпълненията.

"Две години нагнетяваха страх и ужас от тази пандемия. Хората не са в нормалното си състояние. И веднага идва тази война. Ако всички бяха поискали мир, вече щяхме да го имаме. Аз вярвам, че още не е късно нещата да се решат с дипломация", допълва Робева.

От своя страна барабанистът Калин Вельов няма никаква информация за бомбоубежищата у нас.

"Нямам идея къде ще се скрия, ако се случи нещо такова. Не мисля, че България има някаква подготовка по тази тема", притеснява се той.

Според него спасението ще е по селата или в планините. Ако започне изненадваща война у нас обаче, хората няма да могат да реагират толкова бързо.

"От 90-те години насам нищо ново не е построено. Метролинията ни не е толкова голяма, за да събере всички. Пък и метро има само в София, ами другите градове като Пловдив, Варна - къде ще се скрият хората", размишлява музикантът.

И Коцето Калки не знае къде има бункери и в какво състояние са. "Единственото, на което съм попадал, е под разрушения мавзолей. Там снимахме преди "Рок под жълтите павета". Иначе няма как да знаем. Защото си мислим, че живеем в един сигурен свят. А се оказва, че този свят е раздиран от бомбардировки", коментира изпълнителят.

Той е убеден, че подземните градове са необходими, ако не в случай на свръхзвукови бомби, то при други бедствия. "Както на един красив плаж на остров Пукет си заминаха хиляди от цунами, то и при нас може да ни достигне някакво бедствие. Добре е да имаме подготовка. Затова трябва много да се клатят краката на отговорните за занемарените бомбоубежица", допълва той.

Активират регистър на скривалищата

Електронен регистър на бомбоубежищата в България ще заработи от следващата седмица. Това обяви директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. Чрез интернет всеки ще може да открие къде е "неговото" бомбоубежище и кой е най-прекият път до него.

"Трябва да бъдем спокойни, защото бомбоубежищата са ежегодно проверявани. На практика всички сгради, строени след 1950 г., са пригодени и като скривалища", казва Николов.

Той добавя, че оборудването в тях е старо, но конструктивните изисквания са спазени. Все пак не вижда кой и защо ще ни напада.

Реклама
Реклама
Реклама