Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11039181 www.bgdnes.bg

Яхтите на руските богаташи се крият под чужд флаг

600 милиона долара струва плаващият дворец на Алишер Усманов, който бе конфискуван в Хамбург

Санкциите срещу Русия заради войната в Украйна освен всичко друго удариха и най-сладкото за олигарсите на Кремъл - яхтите им. Тези плаващи дворци са под прицела на демократичните власти в цял свят. Мегаяхтата на милиардера Алишер Усманов вече бе конфискувана в Хамбург. Очаква се да я последват и други, въпреки че това няма да е лесна работа, защото яхтите са регистрирани под чужд от руския флаг. Представяме ви някои от най-емблематичните луксозни кораби.

Реклама

Алишер Усманов, чиято яхта бе конфискувана в Германи, е един от най-големите руски олигарси. Той има повече пари дори от бившия губернатор на Чукотка Роман Абрамович. Състоянието на Усманов (до войната) се оценяваше на над 18.1 милиарда долара. Усманов е близък до Путин, притежава редица апетитни хапки в миннодобивния комплекс на Русия. Очаквано, Усманов има и яхта, която прилича повече на океански лайнер. Звярът, наречен "Дилбар", е с дължина над 160 метра и струва над 600 милиона долара. Съдът плава под флага на загадъчната далечна офшорка Кайманови острови. От тази седмица "Дилбар" вече не принадлежи на Усманов. Тя е конфискувана на пристанището в Хамбург, тъй като е поставена под запор заради санкциите. Собственикът й не успява навреме да я превози до Малдивите или друга страна, отказваща да наложи санкции. Сега той е принуден да си плаща цената.

По дължина "Дилбар" отстъпва само на "Еклипс", притежание на Роман Абрамович. Тя също е регистрирана под чуждо знаме - това на Бермудските острови. Освен триъгълник, в който изчезват кораби и самолети, островите образуват още един триъгълник, в който изчезват милиарди долари.

Бермудите са известна офшорна перачница за пари и не е изненада, че "Еклипс" е регистрирана там. Освен това островите предлагат своя флаг на плавателни съдове срещу заплащане. Къде е сега "Еклипс", не е известно, а и Абрамович не подкрепя войната в Украйна. Затова украинската общественост не желае да го тормози. Абрамович за сметка на това ще се раздели с друго свое бижу - футболния клуб "Челси". Милиардерът ще предаде парите в помощ на пострадалите в Украйна. Гореспоменатият Алишер Усманов също е фен на спорта и доскоро бе председател на международната асоциация по фехтовка, но от три дни е изхвърлен от поста.

Яхта "А" принадлежи на друг милиардер с едър бизнес - Андрей Мелниченко. Роденият в Беларус бизнесмен притежава три ТЕЦ-а в Сибир, въглищни мини и най-голямата компания за производство на торове. Както и "Еклипс", яхта "А" плава под бермудски флаг. Тя е само малко по-малка от "Дилбар" и "Еклипс" - дълга е 142 метра и има внушителните осем етажа.

Сред големите кораби е и "Черната перла" на вече покойния Олег Бурлаков. Коронавирусът го уби през лятото на 2021 г. Яхтата с дължина 106 м, както и останалото имущество на олигарха са с неизяснена собственост - наследниците му се дърлят за него. То се оценява на 2.7 милиарда в зелено. Флагът над нея е на Кайманите.

Реклама

Една от малкото яхти, регистрирани в Русия, е "Рахил" Тя струва 60 милиона долара - доста скромна сума в сравнение със запорирания кораб на Усманов в Хамбург. Неин собственик е Аркадий Ротенберг. Преди това тя е принадлежала на друг руснак и се е наричала "Амнезия".

В топсписъка на притежатели на яхти е и една жена - Наиля Аскерзаде. Родена в Азербайджан, тя се премества със семейството си във Волгоград и завършва френска гимназия. Към момента е телевизионна водеща в путинистките телевизии НТВ и РБК.

Според фонда за антикорупция на Алексей Навални тя притежава 60-метровата яхта "Сий енд юес" и редица имоти в Москва.

Украйна национализира руското имущество

Закон за национализация на руските активи приема Върховната рада на Украйна в четвъртък. Той е одобрен с голямо мнозинство и включва не само изземане на имуществото на официални лица, а на руския бизнес изобщо.

Руснаци до неотдавна притежаваха едър бизнес в страната особено до началото на войната в Източна Украйна през 2014 г. Гражданите на Русия и постоянно пребиваващите в нея ще се разделят и с частното си имущество в Украйна - в имотите им ще бъдат настанени хора, чиито домове вече ги няма.

Реклама
Реклама
Реклама