Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11175290 www.bgdnes.bg

Искат Синодът да отнеме орден на Путин

Идеята е на богослова и тв водещ Горан Благоев, Найо Тицин също е "за"

Орденът "Свети цар Борис Покръстител" първа степен да бъде отнет от руския президент . Това ще поискат от Светия синод български журналисти, общественици, богослови и миряни, научи "България Днес".

Идеята за това искане е на богослова и тв водещ Горан Благоев. Той заяви намерението си наскоро на протеста пред руското посолство в София в защита на руската журналистка Мария Овсяникова. По време на новинарската емисия на държавния "Първи канал" Овсяникова влезе в студиото с плакат "Не на войната" и беше арестувана. В подкрепа на инициативата се обяви и телевизионерът Найо Тицин. За вестника съпругът на оперната прима Александрина Пендачанска каза, че е "за" и е солидарен с мнението на колегата си Горан Благоев, че Путин трябва да се раздели с българския орден.

Реклама

"Идеята е още в суров вид", обясни пред "България Днес" Горан Благоев. Той се позова на голямата си ангажираност с нов проект напоследък и обеща, че "новина в тази посока ще има".

Най-високото църковно отличие у нас се връчва на държавни лидери и предстоятели на православни църкви с "големи заслуги" към Българската православна църква. Според българите, които ще настояват то да бъде официално отнето от руския президент, той няма морално право да го носи, защото истинските християни никога не биха одобрили кръвопролития на невинни хора и изличаването на цели градове от лицето на земята, както прави руската армия в момента в Украйна.

На 2 май 2015 г. Светият синод отличи с орден "Свети цар Борис Покръстител" първа степен тогавашния премиер Бойко Борисов. Преди него обаче го получи и Владимир Путин, припомнят родни богослови.

Орденът "Свети цар Борис Покръстител" е учреден по решение на Светия синод през пролетта на 1979 г. по повод 1300 години от създаването на българската държава.

Носители на това отличие са висши духовници като покойния български патриарх Максим и главите на Руската православна църква Пимен, Алексий II и Кирил.

През 2003 г. Светият синод награди с ордена "Свети цар Борис Покръстител" първа степен тогавашния президент на България Георги Първанов и премиера Симеон Сакскобургготски. На церемонията по връчването от БПЦ обявиха, че ги награждават заради ликвидирането на църковния разкол. На 3 март същата година, по време на първата си визита в България като президент на Русия, Владимир Путин присъства на тържествата на връх Шипка и в храма в едноименното село.

Многозначителен е обаче фактът, че досега нито един български висш политик или църковник не е бил удостоен с най-високия орден в системата на Руската православна църква "Свети Андрей Първозвани". Единствената носителка на това отличие с български корени по баща е московчанката Анастасия Гачева, научи "България Днес" от самата нея. Гачева е дъщеря на именития културолог Георгий Гачев, който пък е син на комунистическия функционер от Пещера Димитър Гачев, емигрирал в СССР след Септемврийското въстание. По време на "големия терор" от 1937-1938 г. обаче Гачев е изпратен в сталински лагер, където намира смъртта си. Неговата внучка Анастасия Гачева получава това отличие от ръцете на руския патриарх Кирил през 2013 г. за това, че нейното иконописно ателие изографисва построения наново храм "Христос Спасител" в Москва и параклиса на убитите православни християни в Катин.

Реклама
Реклама
Реклама