Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11234616 www.bgdnes.bg

Българската любов на Ататюрк възкръсва

Филмът "Димитрина" на голям екран през 2023-та

Горчиво-сладката любовна история на строителя на съвременна Турция Кемал Ататюрк и българско момиче, оставила незаличима следа в живота му, ще бъде разказана чрез филм. Суперпродукцията трябва да се появи на голям екран през октомври 2023 г.

Филмът ще се казва "Димитрина". Той ще проследи краткотрайната любовна връзка между Мустафа Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева. Тя е втората дъщеря на българския генерал Стилиян Ковачев, а двамата се влюбват в началото на ХХ век.

Реклама

Лентата ще бъде заснета от филмовата компанията "Фикри Харика". Тя постигна значителен успех в боксофиса благодарение на предишната си продукция Dilberay.

"Ние се стремим да произвеждаме продукции, които оставят отпечатък в сектора на киното. Започнахме да работим, за да дадем на публиката филм за Ататюрк, който хората винаги са искали да видят", каза Йозгюр Тари, основателят на "Фикри Харика".

Все още не е ясно кои актьори ще влязат в ролите на Кемал и Димитрина. Предстои кастинг, на който ще бъдат избрани изпълнителите. Не е изключено българката да бъде изиграна от наша актриса.

Запознанството на Ататюрк с Ковачева започва след назначаването му в София като военен аташе през 1913 г. 32-годишният османски офицер се среща с Димитрина по време на сбирка в българската столица. Според разказите Ататюрк бил силно привлечен от нея от първата им среща. С разрешението на баща й двамата започнали да се виждат. Те прекарвали време заедно на дълги разходки сред природата или като гости на други светски събития.

След време Ататюрк поканил бащата на Димитрина на чаша кафе и поискал ръката на дъщеря му. Генералът не бил никак възхитен от идеята за този брак. Политическите събития в Европа също пречели на отношенията между младите влюбени. През 1914 г. Османската империя се присъединява към Първата световна война. През 1915-а на Ататюрк, тогава подполковник, е наредено да се върне в Истанбул. Така любовната история завършва с болка за участниците в нея.

"Оставих младостта си в България", заявявал строителят на съвременна Турция години след края на връзката му с Димитрина според историците.

Реклама

Блузата, с която българката танцува с него при първата им среща, близките й даряват на музея на Ататюрк в Анкара. Първият турски президент умира на 10 ноември 1938 година от чернодробна цироза на 57 години. Близките му разказват, че сред вещите му намерили само една снимка - на неговата любима.

След раздялата с Кемал генерал Ковачев сгодява дъщеря си за инженер от Русе. Тя припада и връща пръстена. По-късно се омъжва за заможния адвокат Деян Деянов, станал по-късно депутат. От него има три деца - Анна, Олга и Тодор.

Димитрина Ковачева умира от рак на стомаха на 80 години на 9 август 1966 година. Миг преди да издъхне, отваря очи и казва: "Сънувах Кемал".

Реклама
Реклама
Реклама