Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11260346 www.bgdnes.bg

Руските войски напускат АЕЦ "Чернобил", били силно облъчени с радиация

Руските войски са започнали да напускат атомната електроцентрала в Чернобил, след като войниците са били облъчени със значителни количества радиация при копаенето на траншеи на силно радиоактивен терен, съобщи държавната енергийна компания на Украйна, цитирана от Асошиейтед прес, предаде БТА.

Украинската държавна ядреноенергийна компания "Енергоатом" каза днес, че по-голямата част от руските войски, установили контрол върху АЕЦ "Чернобил" след нахлуването в Украйна, са напуснали неработещата ядрена централа, предаде Ройтерс.

Реклама

"Потвърдена е информацията, че окупаторите, завзели атомната електроцентрала "Чернобил" и други обекти в изключителната зона, са си тръгнали в две колони към украинската граница с Република Беларус", каза компанията, като добави, че "малък брой" руски войници са останали.

Според нея руските войски са се изтеглили и от близкия град Славутич, където живеят работниците от централата.

"Енергоатом", не даде информация за състоянието на войниците и за броя на засегнатите. Но заяви, че руснаците са се окопали в гората, която се намира в зоната на вече затворената централа, където през 1986 г. стана най-тежката ядрена катастрофа в света.

Войниците са се "паникьосали при първите признаци на заболяване", които "се появили много бързо", и са започнали да се подготвят за напускане, заяви "Енергоатом".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама