Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11322228 www.bgdnes.bg

Ицко Финци: Не съм враг с Калоянчев!

На 65-годишнината на Сатирата 

Проф. Кантарджиев с млада жена

Трупата пя, танцува и показа защо е сцена номер 1 у нас

Проф. Тодор Кантарджиев бе една от изненадите за 65-ата годишнина на Сатиричния театър. Водещият епидемиолог на републиката дойде в театъра с непозната жена и веднага бе нападнат от фенове. "Оставете човека, той тук е на частно посещение", пошегува се драматургът Богдана Костуркова. Усмивката на Кантарджиев така и не слезе от лицето му, макар почти през цялото време той да бе с маска на лицето. Коя бе хубавицата до него, така и не стана ясно.

Другата голяма изненада в празничната вечер бе присъствието на 88-годишния Ицко Финци, който дойде да вземе приза си за цялостно творчество "Златен Кукерикон" на името на Георги Калоянчев. Според мнозина техни колеги Финци и Калоянчев не са се обичали.

Реклама

Само пред вестника награденият актьор сподели, че никога не е бил много близък с Калата, но и никога двамата не са били врагове. "Моля ви се, това е колега, как ще пропусна да взема отличие, което ми дават хората, решили, че го заслужавам. Калоянчев има своите успехи, аз моите. Има място за всички под слънцето. Той се е доказал, аз също", каза Финци, след като взе приза от ръцете на сина на Калоянчев - Ивайло. С Ицко не бе очарователната му съпруга Лиза Боева, тъй като тя е в траур след кончината на майка си Люба.

"Човек е суетен и като разбрах, че ме награждават, радостно си казах: "Я виж ти, на тези години, хубава изненада", каза Ицко от сцената и си припомни как е стъпил на нея преди 67 години, като си партнирал с Калоянчев. На развълнуваната публика Финци изпя и песен от същата постановка, а част от публиката му партнираше.

Както винаги с най-забавната трупа у нас като на рожден ден имаше торта със свещички, а актьорите се раздаваха като за последно. По сценарий залата се превърна в сатирично училище, а присъстващите пяха, танцуваха и свириха облечени като ученици. Темата на церемонията бе възпитанието, а водещи на даскалото бяха Калин Сърменов и Алекс Сърчаджиева, влезли в ролите на чистачи, специалисти по разделно сметосъбиране.

"Златен Кукерикон" за млада театрална надежда взе Ния Кръстева за ролята си в постановката "Съблечи се за вечеря" от Марк Камолети от Младежкия театър, а Калин Сърменов се пошегува, че за първи път призът отива при двама, тъй като Ния излезе бременна да си вземе наградата. За женска роля "Кукерикон" получи Светлана Янчева за ролята си в постановката "Шекспирин по време на пандемия" от Теди Москов в Младежкия театър. За най-добра мъжка роля пък "усмихнатото човече" спечели Христо Мутафчиев за ролята си в "Плач на ангел" от Стефан Цанев в Народния театър. Докато шефът на артистите благодари за признанието, синът му Асен Мутафчиев бе част от програмата в Сатирата и снима с видео от сцената успеха на баща си. През цялото време Асен плака от умиление.

Най-добър режисьор според сатириците стана Явор Гърдев за постановката си "Опашката" от Захари Карабашлиев на Плевенския театър, а приза "Златен Кукерикон" за спектакъл спечели "Укротяване на опърничавата" от Шекспир с режисьор Стайко Мурджев от Пловдивския театър.

Реклама
Реклама
Реклама