Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11331083 www.bgdnes.bg

Студенти люпят 3 тона риба

Уникален биокръговрат в Стара Загора 

Отпадъците от тилапията ще захранват растения в затворена екосистема 

Доли ЛУКАНОВА

3 тона риба отглежда Тракийският университет в Стара Загора. Ултрамодерната оранжерия заработи за първи път в България. Освен животните студенти ще произвеждат зеленчуци. До края на годината се очаква да бъдат извадени и 120 хил. растения. Сред тях са царят на зеленчуците - кейлът, ще има още манголд, наричан още спанаково или листно цвекло, и пак-чой, което е вид китайско зеле. Студенти и специалисти ще отглеждат и различни билки и подправки.

"Насочили сме се да отглеждаме храни с полза за здравето. Нашият избор за риба в момента е тилапия, която ще си люпим. Имаме възрастни форми в университета, ще си зарибяваме сами системата и ще си отглеждаме възрастните до към 700 г. Но рибата не ни е основната продукция, тя се води като производителя на хранителните елементи на растенията", коментира пред "България Днес" ветеринарният лекар д-р Милена Кръстанова, която е връзката между бизнеса и университета.

Реклама

Разработената система, която позволява странното на пръв поглед съжителство между риби и растения, се нарича "Аквапоника". В основата й стои изграждането на мини екосистема, в която отпадъците, създадени от рибите, се превръщат в ценни хранителни вещества за растенията, които се отглеждат във водата на аквариума им. Те пък от своя страна пречистват водата на рибите, с което се затваря кръговратът.

"Тази година стартираме цикъла с едната система и до края на годината ще имаме пълно производство. Следващата година ще стартиране и втората система и продукцията ще се удвои", допълва д-р Кръстанова.

За поддържането на системата са нужни много малко хора. Университетът е осигурил 4 дка в близост до село Малка Верея, където ще са нужни двама работници дневно.

"Всичко звучи космически, но е напълно реално и ние сме много щастливи от този факт. Най-важното е, че се произвежда чиста, органична храна без никаква добавка на химия. Вече дори имаме интерес за продажба", вълнува се специалистът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама