Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11357594 www.bgdnes.bg

Хиляди вярват, че Земята е палачинка

Гешев иронизира властта, че са плоскоземци 

Питагор доказва сферичната форма на планетата ни 

"Може да приемете и закон, че Земята е плоска, въпреки емпиричните данни от 330 година преди Христа".

Това заяви във вторник главният прокурор Иван Гешев на заседание на правната комисия в парламента, която гледа на второ четене закриването на специализираните съдилища и прокуратура. Законопроектът мина на първо четене през комисията и в пленарна зала.

Реклама

Изказването на Гешев напомня за дългогодишна битка между плоскоземци и кръглоземци, които спорят за формата на планетата ни.

Вярването, че Земята е плоска, е още от древността. Според тази теория планетата ни има формата на чиния или диск. Много древни култури са приемали това предположение за истина, включително Гърция, Близкия изток, Индия и Китай.

Идеята за сферична Земя възниква в гръцката философия с Питагор (VI век пр.н.е.), въпреки че повечето философи по това време поддържат модела на плоската Земя. Аристотел предоставя доказателство за сферичната форма на Земята чрез емпирични доказателства около 330 г. пр.н.е. Вероятно това има предвид Гешев в своето изказване.

Знанието за сферичната Земя постепенно започва да се разпространява в Елинистичния свят. Това е времето от смъртта на Александър Македонски (разпадането на Александровата държава) до създаването на Римската империя от Октавиан Август (323 г. пр.н.е. - 30 г. пр.н.е.).

В днешно време псевдонаучни теории за плоската Земя се възприемат от обособени общества, вярващи в сплесканата форма на Земята и добиващи популярност чрез социалните мрежи.

През XIX век се разпространява историческият мит, че преобладаващата космологична доктрина през средновековието е тази на плоската Земя. Идеята е дадена от романа на Уошингтън Ървинг "Животът и пътешествията на Христофор Колумб", издаден през 1828 г., който разказва, че известният мореплавател предприел своето пътешествие, за да докаже, че Земята не е плоска, и в отговор е срещнал съпротива от духовенството. По-нататъшни изследвания на средновековната наука показват, че повечето учени през този период поддържат идеята, че Земята е сферична.

Реклама

Плоскоземците вярват, че център на света ни е Полярният кръг. Антарктика представлява границите на Земята и се състои от 150-метрова стена от лед около ръба. Според тях НАСА охранява тази стена, за да предпази населението от катерене и падане от диска. Плоскоземците вярват още, че гравитацията не съществува. Според тях земният диск не се рее в космическото пространство, а се движи нагоре със скорост 9,8 метра в секунда. Точно и затова нещата върху него остават на повърхността. Що се отнася до това, което се намира под диска на Земята, то е неизвестно, но повечето плоскоземци вярват, че дъното му е съставено от скали. Според тях снимките на земното кълбо са фалшифицирани на фотошоп, дижипиес устройствата са програмирани, за да накарат пилотите на самолети да мислят, че летят в прави линии около сфера, докато всъщност летят в кръг над диск.

Преди три години плоскоземци платиха 20 000 долара, за да докажат, че земята е диск, но изследването посочи, че е... кръгла. Тогава "Нетфликс" се ангажира с тази теория на конспирацията с документалния филм Behind the Curve ("Зад кривата"). В него Боб Кнодел, виден плоскоземец и собственик на Ютуб канал, изцяло посветен на теорията, разчита на лазерен жироскоп за 20 000 долара, за да докаже, че Земята не се върти.

"Открихме, когато включихме този жироскоп, че има отместване. Дрейф от 15 градуса на час. Очевидно бяхме изненадани. Уау, това е проблем. Очевидно не бяхме готови да го приемем и затова започнахме да търсим лесно да опровергаем, че всъщност регистрира движението на Земята", опитва да замаже положението Кнодел.

По време на пандемията се появи и друг проблем за плоскоземците. Хора от цял свят, които вярват, че земята е плоска, са против дистанцията от 2 метра. Причината е, че заради отдалечаването може да паднат от края на Земята. Тревогата беше споделена от Дерек Фиш, който е основател на Световната организация на плоскоземците. По негови думи пандемията от коронавирус може да причини и друг голям проблем - хората да "паднат от ъгъла и на психическото си здраве". "Хората може да започнат да губят представа за света. Цялата изолация може да нанесе сериозни поражения на мозъците ни", разсъждава Фиш.

Според някои плоскоземци физически не е възможно да паднем от ръба на Земята, тъй като не живеем на абсолютна палачинка. Технически не се знае какво има след края на Земята, защото никой не е стигал до там. По техни думи възможно е да сме част от огромно измерение, а това, в което живеем, да е малка част от него. Един от силните аргументи на плоскоземците е, че няма как Земята да се върти с огромна скорост и хората да не усещаме това. И добавят, че щом не го усещаме, значи Земята не се върти.

Реклама
Реклама
Реклама