Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11368441 www.bgdnes.bg

Задържан е предполагаемият килър на ексченгето Любо Иванов

Подземният бос Къро замесен в очистването на ексченгето в "Лозенец"?

Двамата арестувани за показния разстрел са известни на полицията

Предполагаемият убиец на ексченгето Любомир Иванов и негов помагач бяха арестувани в сряда при специализирана акция в столичния кв. "Горна баня". Заподозреният за показния разстрел К.И. и смятаният за негов съучастник Б.Г. са криминално проявени за хулиганство, дрога и други престъпления, съобщи "24 часа", позовавайки се на техен източник от редиците на МВР.

Любомир Иванов беше разстрелян в двора на жилищна кооперация в софийския кв. "Лозенец". Показното убийство се случи на 25 март от маскиран колоездач. Стрелецът гръмна Иванов с два куршума в корема. Ексченгето умря в линейката на път за болницата.

Реклама

Иванов беше бивш шеф на Криминална полиция в едно от столичните районни управления, но напуска системата през 2014 г. През 2018 г. Интерпол издирваше Иванов като участник в престъпна група (виж карето).

Мащабната специализирана полицейска операция бе с участието на служители на ГДНП, СДВР и ГДСОБТ, под координацията на главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.

"Задържаните имат криминални досиета с широк спектър престъпления, сред които хулиганство и наркотици. Арестувани са извършителят на убийството и негов помагач, продължават следствените действия за събиране на доказателства", коментира гл. комисар Петър Тодоров. Вчера по време на акцията спецчастите претърсиха и обискираха 7 адреса в столицата, допълни Тодоров. Убитото ченге Иванов беше спряган за човек на Бирмите, а по неофициална информация в последно време е работил за сочения за подземен бос от близкото минало Красимир Каменов-Къро. Ъндърграунд тарторът върти бизнес с незаконни цигари, а именно за това бе международно издирван и Иванов преди време.

Още след покушението на Иванов излезе информация за връзките му с Къро, но от известно време между тях е имало напрежение. Според източници от МВР Красимир Каменов-Къро, който живее в ЮАР отдавна, започнал да подозира убития Иванов, че го мами в бизнеса с нелегални цигари, пише сайтът Фрогнюз.

Само преди дни ченгетата удариха няколко нелегални склада за цигари, за които се предполага, че са ръководени именно от Къро.

Източници на сайта Фрогнюз, част от които са полицаи, смятат, че жертвата Любомир Иванов е бил ангажиран с производство на нелегални цигари. Той трябвало да обезпечава мастита сума за шефа си. В един момент Къро заподозрял разстреляния Иванов в отклоняване на количества цигари. Това станало повод за конфликт между тях. Този факт бил известен на органите на реда, но не се предполагало, че човекът на Къро ще бъде екзекутиран.

Реклама

Около самия Къро през последните 2-3 години се създаде сериозно напрежение. Има данни, че той, връщайки се в България, се е опитвал да възстанови позициите си в нелегалния бизнес със старите методики на престъпния свят. Заварил тотално различна реалност. Заради това Каменов решил да "отстреля" хората, които счита за опоненти, като залее службите с фалшиви сигнали. Не само МВР, но и прокуратурата има солидна информация за тези действия.

След като и този план на Къро не успял, той отново духнал зад граница, но оставил няколко човека да се саморазправят от негово име. На практика престъпната му империя не само е унищожена, но и нейните спорадични остатъци са във фокуса на службите за сигурност.

 Интерпол

Убитият Любо Иванов бе погнат преди години от Интерпол. Това стана след спецакция, при която бяха разбити няколко незаконни фабрики за цигари. Иванов осъмна с обвинение за участие в организирана престъпна група за нелегално производство и търговия с цигари. Бандата била ръководена от Голямата Бирма и двама от синовете му - Антон и Георги, твърди държавното обвинение.

Според прокуратурата Станоеви са инвестирали милиони левове в създаването на четири нелегални фабрики за цигари. Тайните манифактури бяха разбити при акция на ГДБОП в края на август 2018 г. Последвалите обиски показаха, че всяка една от тях е оборудвана със свръхмодерна техника, позволяваща производство на над 100 хиляди кутии на ден. Продажбата на подобни количества е носела по над 10 млн. лева печалба, обясниха след операцията спецченгета. По думите на разследващите една от фабриките е ръководена от разстреляния Любомир Иванов. Вероятно една от задачите му е била реализира транспортирането към чужбина и продажбата на продукцията от криминалното производство.

Реклама
Реклама
Реклама