Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11468594 www.bgdnes.bg

КПП за туристи на Дяволския мост

Платен става достъпът и до светилището Орлови скали 

Община Ардино сложи турникет по пътя за уникалното съоръжение в Родопите 

Платен става достъпът до Дяволския мост и тракийското светилище Орлови скали в Родопите. Преминаването на туристи ще се осъществява през клетки с турникети, които са поставени в близост до популярните обекти.

КПП-тата, които наподобяват скенери на летище и входове на английските футболни стадиони, предизвикаха вълна от недоволство в социалните мрежи. Мнозина са разочаровани, че турникетите стоят неестествено сред природата и че трябва да се плаща за достъп до вековни светини, които трябва да могат свободно да бъдат разглеждани.

Реклама

"Предстои апаратите да бъдат захранени с електрическа енергия. Целта е да се подобри отчетността и да се защити обществения интерес. Отначало турникетите ще работят с жетон, който ще се продава на място, а след време се надяваме да въведем и електронна система за достъп. Контролът и отчитането ще станат още по-прецизни", заяви кметът на общината инж. Изет Шабан. Той подчерта, че през последните години е констатирано, че е засилен интересът към туристическите обекти в района. И добави: "Само през 2021 г. Дяволският мост на река Арда е посетен от 22 940 души. В тази връзка Община Ардино системно и последователно полага усилия за изграждане и поддържане на туристическата инфраструктура".

Туристи масово обявяват, че ще бойкотира съоръженията и има горски пътеки, по които могат безплатно да стигнат до двата обекта в Родопите. Други изказват мнение, че първото пълноводие на река Арда КПП-тата ще бъдат отнесени от стихията. Има и такива, които са категорични, че няма изобщо да пътуват до региона и ще бойкотират местния туризъм.

С решение на Общинския съвет в Ардино от 2017 г. и към настоящия момент е въведена такса за посещение на Дяволския мост и тракийското светилище Орлови скали.

Въвеждането на платения достъп е част от Програмата за развитие на туризма на територията на Община Ардино за периода от 2022 до 2025 година.

Майстор Димитър го съгражда заедно със Сатаната

Дяволският мост е построен в началото на XVI век по заповед на султан Селим I като част от път, свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море.

Според преданията създател на моста е майстор Димитър от близкото село Неделино. Той приел предизвикателството да издигне мост над бурната река, макар всички преди него да се провалили в начинанието. Справил се великолепно и за рекордно време, но скоро след това починал. Тук поверията нашепват, че в градежа на моста имал пръст Сатаната. Дяволът обещал на майстора да сподели тайна, която ще направи творението му вечно, ако той успее да го завърши за 40 дни. Не успее ли обаче, щял да вземе душата му.

Димитър се справил с дяволската задача и Сатаната изпълнил обещанието си, но скоро след това даровитият майстор починал и отнесъл тайното познание в гроба.

Реклама
Реклама
Реклама