Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11478135 www.bgdnes.bg

Голямата Верка Сидерова на 96 години: Спокойствието удължи живота ми

Имам мозък на младо момиче, фолклорът и синът ми ме крепят

"Имам си хубава библиотека. Всеки ден чета книги и вестници, решавам кръстословици, телефонът звъни постоянно, връзката с живота не съм я спряла. Ако има нещо, което ме успокоява и ми удължава живота, това е спокойствието, на което бях оставена."

Това споделя пред "България Днес" голямата народна певица Верка Сидерова, която във вторник стана на 96 години. Легендарната изпълнителка на непреходната фолклорна песен "Лале ли си, зюмбюл ли си" живее сама под полите на Витоша в столицата с красива гледка към планината. Синът й Николай е най-верният й приятел и помощник, а цяло ято от гълъби е постоянната й компания на прозореца.

Реклама

"Не мога без хората, животните, цветята и природата. Плаках дълго, когато затиснах крачето на едно гълъбче, докато затварях прозореца вкъщи. Обичам животът такъв, какъвто е - с неговите добрини и злини. Но няма нищо по-хубаво от слънцето. Сутрин да станеш и да го видиш. Не може да има добро без лошо или вечно зло. След тъмната нощ винаги идва светлият ден. Баба ми казваше така: "И добро, и зло се посреща. Не можеш да вървиш само по равно. Все някъде ще сгрешиш и ще се спънеш", разказва добруджанският славей.

Няма ден, който Сидерова да не започва с песен на уста.

"Обичам да пея по-солени, понеделнишки песни, в които има забавни текстове. Като искам да се развеселя и съм тъжна, сама си създавам едно вътрешно усещане за радост. Харесвам засмените хора, не обичам темерути. Казват ми: "Ти си особен човек, затова доживяваш почти 100 години. Отвръщам им: "Бог така ми е предначертал", продължава с увлекателния си разказ Верка.

Без съмнение фолклорната емблема е съхранила ярки спомени и истории, които претворява във вълнуващи разкази. Мисълта й е остра като бръснач и определено впечатлява за нейните години, доближаващи столетие.

"Бях само на 13 години, когато останах сирак - майка ми почина. От малка ме е възпитавала и ми е вдъхнала любов към музиката и фолклора. Живяла съм с нейните мъдрости и напътствия. С тези на баща ми - също. Тати ми казваше: "Никога няма да навеждаш глава, права винаги ще стоиш, на никого няма да се кланяш, това е най-обидното", казва пред "България Днес" фолклорната певица, чийто син и фолклор я крепят цял живот.

Най-смисленият и съдържателен живот Верка Сидерова има в държавния ансамбъл "Филип Кутев", с който повече от 30 години обикаля десетки страни и прославя родината.

"Бях чиновничка към летището и пътувахме за Варна. На един от баирите колата щеше да се обърне. Шофьорът спря, бяхме 5-6 души. Запях с пълен глас. Тогава с нас пътуваше ръководителя на местен хор. Обърна се той към мъжа ми и каза: "Жена ти да е певица и да не я пуснеш!". А съпругът ми каза: "Да пее!", връща лентата назад за началото на пътя към голямата сцена родената и израснала в Добрич изпълнителка.

Реклама

"Дойдохме в София, когато през 1951 г. се беше сформирал държавният ансамбъл. Филип Кутев ми каза да отида да ме чуе. От любопитство отидох. Запях и той се обърна към секретаря: "Зингинов, направи веднага заявление за това момиче!" "Не мога - отговарям аз, - мъжът ми е летец и се прибираме в Балчик." - "И тук има летища, ще го вземем", казва ми Кутев. След една седмица получавам писмо, че съм назначена и да отивам. Детето ми беше малко, а свекърва ми каза, че ще го гледам, ако изместят и Цоньо - синът й. Така се и случи", разказва Верка.

Семейството получава квартира в центъра на София на бул. "Дондуков".

"Влязох в програмата веднага. Още същата година заминах за Чехия. Последваха Англия, Франция, Белгия. Както не бях излизала от Добруджа, и тръгнах по света. И така 30 години път. Само по една-две седмици си оставах в България", споделя още Сидерова.

В най-активния си период тя записва в Българското национално радио "Лале ли си, зюмбюл ли си". Песента Сидерова си тананика още от малка, предадена от прабаба й във фамилията, за да достигне и до нея през годините, когато не е толкова популярна.

"После тръгна по телевизията и по света на Добруджа песента. Малко е трудна за изпълнение с хубави извивки. Но обичам да пея трудно изпълними песни. Както се им се казва - накъдрени песни. Филип Кутев се грижеше като баща за мен и другите от ансамбъла. Не знам да има друг такъв ръководител.", споделя певицата, която е истински полиглот - знае цели шест езика.

"Руски знам от баща си, който е руснак, а турски от махалата. Научих през годините румънски, френски и италиански. Истински полиглот. Мисията ми - с ансамбъла да разпространим фолклора по света - ми помогна много. Първи запознахме света с нашия фолклор. Тогава хората не знаеха къде е държавата ни", разкрива още Сидерова, която се качвала по дървета и покриви, за да пее отвисоко пред заобикалящия я свят.

"Омъжих се за летец. Така се случи, че останах сама, но подредих живота си. Имам много добър син, грижи се за мен всеотдайно. Едно дете ми е. Бях разделена с мъжа ми, а свекърва ми гледаше детето. Не го оставих на чужди хора, когато заминах с ансамбъла за чужбина. Най-добрата свекърва имах, за мен умираше тя. Много добре гледаше детето, Бог да я прости", разказва още Верка Сидерова, която се радва на две внучки и две правнучки.

В голяма част от живота си добруджанската изпълнителка е прекарвала сама. Така е свикнала да бъде и до ден днешен.

"Цял живот в песен и шум съм живяла, затова сега повече обичам спокойствието и много тежко чувам. Господ дава сили, живот, зрение, слух, а след това малко по малко времето ги отнема. Каквото ти е дал животът, до едно ти го взима. Но най-лошото е, ако ти бръкне в мозъка, тогава човек става излишен. Слава Богу, с него съм добре. Даже моят лекар Бисер Георгиев - чуден медик и човек, ми казва: "Имате мозък на младо момиче, пазете го", споделя още Верка Сидерова.

Желаем й да е жива и здрава!

 Ваня Монева:  Безценно е общуването с нея

"Безценно е общуването с Верка Сидерова. Истинска емблема на фолкора, от чиито житейски истории се учим както аз, така и дъщеря ми." Това сподели пред "България Днес" Ваня Монева - създател на женския народен хор "Космически гласове от България" и диригент на едноименния хор "Ваня Монева".

Тя е една от близките на Верка Сидерова, която не пропуска рождената дата на добруджанската изпълнителка.

"Изключителен, положителен, добър, интелигентен човек! Невероятна певица! До ден днешен емблематичната й песен "Лале ли си, зюмбюл ли си" обикаля света! Пожелавам й да надхвърли 100-те години! Толкова ни е нужна като пример, като мъдрост, като обич и познание!", споделя още Ваня Монева.

Реклама
Реклама
Реклама