Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11503177 www.bgdnes.bg

Топспортисти в пандиза

Заради пари, насилие и убийства

Борис Бекер сред плъхове на мили от "Уимбълдън"

Легендарният тенисист Борис Бекер бе осъден на две години и половина затвор в петък, а веднага след това бе преместен в скандално известния затвор "Уандсуърт", където ще излежи половината от тази присъда.

По ирония на съдбата затворът се намира само на няколко мили от Централния корт на "Уимбълдън", където Бекер печели титлите през 1985, 1986 и 1989 година. Интересното е, че в съседство на затвора има и тенис клуб. Шесткратният победител в турнири от Големия шлем бе поставен в изолация в петък, но тази седмица трябва да бъде пуснат на общо основание с другите затворници. Бекер ще прекара година и три месеца в затвора, който е построен преди 170 години.

Реклама

Пандизът е мръсен, а плъховете са често срещани. Зад решетките се намират над 1300 затворници. Някои от тях са заключени в килиите си по 22 часа в денонощието. На затвора се носи лоша слава, а много често се стига до конфликти между обитателите му. Миналата година охранителите са използвали сила цели 1295 пъти, или средно по 4 пъти на ден.

Бекер бе осъден за укриване на имущество и кредит на стойност 2,5 млн. паунда, за да избегне плащането на дългове.

В света на тениса Бекер не е първият, който ще гледа небето през решетки. Петер Граф е човекът, който направляваше много отблизо кариерата, а и финансите на дъщеря си Щефи, лежа за укриване на данъци. Германската тенисистка става номер едно в света през 1987 година и остава на върха 186 седмици, като през 1988 година печели т.нар. Златен шлем - четирите турнира от Големия шлем плюс златния олимпийски медал в Сеул. През 1997 година Петер е осъден на девет години и три месеца затвор заради 7,7 млн. евро укрити данъци. Петер остава в затвора две години и един месец и почина през 2013 г. на 75-годишна възраст.

Най-известният затворник сред спортистите без съмнение е боксовата легенда Майк Тайсън. Първият трикратен абсолютен световен шампион в тежка категория още като подрастващ има проблеми със закона - кражби на коли, побоища в заведения и принудително лечение от алкохолизъм. През 1991 г. Динозавъра е обвинен в изнасилване от участничката в конкурса "Мис Америка" - Дезире Уошингтън. Въпреки твърденията на Тайсън, че тя е отишла по свое желание в хотелската му стая и са правили доброволен секс, той е осъден на 10 г. затвор. Излежава четири от тях, завръща се на ринга и през 1996 г. печели титлите на WBA и WBC.

Истински сериал бе случаят с шесткратния параолимпийски шампион по лека атлетика Оскар Писториус, който застреля годеницата си Реева Стеенкамп на 14 февруари 2013 г. Южноафриканецът, който с изкуствени крака се надбягваше и с нормалните атлети, бе осъден само на 5 г. заради факта, че е с увреждания. Година по-късно бе освободен предсрочно, но след апелация на прокуратурата съдът увеличи присъдата му на 13 г. и 5 месеца. Писториус в момента е в затвор за хора с физически увреждания.

Реклама

В мрачните дни на комунизма в СССР, през 1974 г., Олег Коротаев, един от най-ярките боксьори на страната в кат. 81 кг, приключва кариерата си след сбиване със сина на вътрешния министър. Обвинен е не само в побой, но и в притежание на оръжие и наркотици - лежи в затвора пет години. След освобождаването си се свързва с криминалния контингент, а през 1994 г. е убит в Ню Йорк.

Един от най-големите руски хокейни таланти - Михаил Татаринов, започва да се срива психически през 1988 г., когато не попада в състава на СССР за олимпиадата в Калгари. Играчът на "Динамо" (Москва) има пристъпи на депресия и дори световната титла от 1990 г., придружена с наградата за най-добър защитник на първенството, не го връща отново в нормалното русло. Става алкохолик и приключва кариерата си на 27 г., а през 2001 г. извършва убийство. Благодарение на адвокатите вместо 14 години Татаринов лежи в затвора само 11 месеца.

Митът за Паоло Роси

"Историята на Паоло Роси е една от най-интересните в световния футбол. През 1979 г. нападателят на "Перуджа" е обвинен в уреждане на мачове. Роси е осъден на три години затвор заради участието си в черното тото.

Но за Мондиал '82 треньорът на Италия Енцо Беардзот има неистова нужда от голаджия. И измъква по втория начин Роси от затвора. Паоло вкарва 6 гола за "скуадра адзура", а момчетата на Беардзот вдигат световната купа. От затворник Паоло Роси се превръща в Златното момче на Италия..."

Да, ама не! Тази история може да бъде прочетена само и единствено на български език. И е една от най-големите заблуди в съзнанието на запалянковците ни.

Роси действително е замесен в този скандал, заради което го наказват да не играе две години. Но в затвора не е прекарвал дори и един ден - просто тогава няма закон, по който да бъде опандизен. В навечерието на Световното първенство играе за "Ювентус" при спечелването на титлата в Серия "А".

Просто българските журналисти и коментатори на мондиала в Испания през 1982 г. са били заблудени, неясно от кого, но някой от тях пуска мухата на останалите за мнимата затворническа история на Роси. Тя пък идва "дюшеш" за пропагандата от онези години, когато се изисква да бъде бичуван гнилият капитализъм.

Белият затворник Боевски

На 24 октомври 2011 г. олимпийският ни шампион по щанги от Сидни 2000 бе арестуван на летище "Гуарульос" в Сао Пауло, Бразилия, при опит да напусне страната с 9 килограма кокаин.

Наркотиците са открити в тайници в два от трите спортни сака на непълнолетната му дъщеря Сара, която той е придружавал, за да участва в международен турнир по тенис. На дъщеря му е позволено да напусне Бразилия. Боевски твърди, че е купил куфарите от Бразилия и не знае как наркотиците са се озовали в тях. В края на декември 2011 г. директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) съобщава, че кокаинът е бил предназначен за България и Гълъбин Боевски е щял да бъде възнаграден за неговото пренасяне. На 3 май 2012 г. е осъден на 9 години и 4 месеца затвор от федералния съд в Бразилия. На 22 октомври 2013 г. напуска Бразилия, а МВнР потвърждава, че е освободен.

Неговият колега Ангел Генчев също търка нара по няколко присъди. През 1988-а в Сеул става безапелационен олимпийски шампион. 24 часа по-късно титлата му е отнета заради допинг. Това преобръща не само кариерата, но и живота му. Изнасилване, измами, хулиганство са само част от обвиненията в досието му за общо 11 години зад решетките.

Реклама
Реклама
Реклама