Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11524369 www.bgdnes.bg

Момчил победи Веселин Топалов

Само на 16 г.!

Момчето официално стана най-младият гросмайстор на България 

Момчил Петков официалнo e най-младият гросмайстор в цялата история на България!

Само на 16 години, 5 месеца и 19 дни, талантливият спортист от Добрич успя да покрие всички изисквания на световната шахматна организация ФИДЕ от три норми за официално признаване на титлата гросмайстор.

По този начин Момчил подобри рекорда на Веселин Топалов, който е с няколко месеца над възрастта на Момчил, когато през 1992 г. става гросмайстор. 13 години по-късно - през 2005-а, Топалов става световен шампион и остава на върха цели 27 месеца.

Реклама

"Странни случайности! В същата 2005 г. на 11.11. се ражда Момчил Петков от Добрич. Щастлив съм. Просто нямам думи, с които накратко да опиша всичко през миналото. Единадесет години с моя ученик Момчил съвместно изучавахме тайните на древната игра. Благодарен съм на съдбата, че ни срещна", сподели пред "България Днес" треньорът на момчето - Тодор Тодоров, майстор на спорта и председател на шахматен клуб "Енергия 21" в в Добрич.

Финалната, трета норма за гросмайстор Момчил постига на международно състезание в Сърбия в края на април, където печели пет партии срещу световни звезди, а в четири завършва реми. Така, без загуба, Петков събира общ рейтинг 2494 и на 1 май ФИДЕ официално признава българския феномен за гросмайстор.

"Следващата цел е влизане в топ 100 при мъжете, а до 20-годишен Момчил има силите и трябва да стъпи на световния връх. По този начин ще съкратим постижението на Веселин Топалов, което е 13 години от признаването му за гросмайстор до световната титла", каза още Тодоров.

Малцина знаят, че Момчил вече е световен шампион и първенец на Европейския съюз по шах за млади и талантливи спортисти.

"Изключително щастлив съм! Още от много малък е увлечението ми по шаха. Натрупах много медали и купи от международни състезания и за мен е чест да прославям България. Ще се радвам, ако мога да изиграя партия с Веселин Топалов и с премиера Кирил Петков, както го направи във видео в новогодишната нощ", сподели пред "България Днес" най-младият гросмайстор в историята ни.

Реклама
Реклама
Реклама