Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11600552 www.bgdnes.bg

Големият Александър Балкански за Астор: Той е сред нас,нали е магьосник!

Искаше да го изпратим с музика 

"Голям човек си отиде. Обединител! И да, не ми се вярва, че го няма. Та той е магьосник, сигурно е сред нас. Искаше да го изпратим с музика и ето ни всички тук."

С тези думи си спомни за един от най-добрите си приятели - Астор, големият Александър Балкански. Той допълни, че за него след името на Мистър Сенко следва името на Астор, защото той е велик човек.

Реклама

Антраник Шаварш Арабаджиян, или Астор, както бе истинското име на гениалния илюзионист, носител на "Оскар" за фокуси, бе изпратен вчера от стотици свои приятели, поклонници и близки в Арменската църква на Централните гробища. Астор почина в неделя на 78-годишна възраст.

"Последно, когато се видяхме, му бях на гости в ресторанта. Говорихме си за бъдещи планове, питах го как е, той ми отговори: "Бутам някак". Явно това е било началото на края", сподели тъжно Балкански, а след това допълни: "Ако не беше заминал за Щатите, можехме и сватове да станем - моят син с неговата дъщеря...", усмихна се Балкански и изказа съболезнования на семейството.

Пред тленните останки на известния български илюзионист Астор дойдоха да се преклонят и бъдещи млади фокусници, с които той се срещал приживе. От тях стана ясно, че 15 години Астор обучавал и свой възпитаник – наследника си Арсен.

"За мен беше учител, не само за фокуси. Даваше ми житейски съвети. Нямаше тайни между нас. Когато пътувах в чужбина, се чувахме само по телефона. Сега искам да направим спектакъл и фестивал в памет на Астор. Разговарял съм със семейството му, с дъщеря му Арус и тя е съгласна. Така ще изпълня една негова мечта. На събитието ще съберем всички млади фокусници, защото той се радваше, че магичното изкуство у нас е живо, че има още хора, които се вълнуват от илюзията", сподели пред "България Днес" Арсен с истинско име Веселин Долмов. Младият фокусник сподели и че е наясно с коронния номер на Астор с "махането на главата", но не смята да го прави. "Той казваше - не е редно да разчиташ само на фокуса, трябва да добавяш постоянно и нещо от себе си", сподели още Веселин.

Реклама

Да изкажат съболезнования на семейството - дъщерята Арус, мъжа й Завен и двете им деца - Мелидос и Андреа, бяха дошли десетки имена от шоубизнеса - Развигор Попов, Искра Радева, Васил Петров с жена си Маргарита, тв водещият Петър Вучков, поп певецът Рафи Бохосян, Боби Шоу и много други.

Приветствие прочетоха от името на президента Румен Радев, а над 10 венеца бяха изпратени от институции и приятели на Астор.

Астор е роден на 18 ноември 1943 г. в Шумен. Първия номер с карти научава от майка си, която е актриса. Тогава той е само на 5 години. През 1961 г. в старозагорската казарма се проявява за първи път като фокусник и прави първата си програма. След това бъдещият Мистър Астор се запознава с илюзионното изкуство на Ник Дим Кос, Мистър Сенко, Факира Мити и Лепас, като непрекъснато се учи от тях. През 1965 г. е и първият му истински професионален магичен спектакъл, когато излиза на сцената с артистичния псевдоним Астор.

Оттук тръгва и професионалният му път в тази сфера. През 1975 г. основава Клуба на българските илюзионисти и организира Първи фестивал на илюзионното изкуство в България. През 1981 г. отива на фестивал в САЩ и печели "Златния Оскар" за магии. Той обикаля с шоуто си Западна Европа, Близкия изток, някои африкански държави, Австралия. Астор е носител и на още много награди като: "Купа на викингите (Норвегия, 1978), на годишна награда "Феномен" на едноименната асоциация (12 март 1999), на орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен, на наградата на Съюза на артистите в България "Икар 2008" в категорията "Вариететно изкуство" за атрактивност и оригиналност на илюзионен номер "Али Баба". Почетен гражданин на София и на Шумен. Удостоен със званието "Доктор хонорис кауза" на Балканската академия на науките за заслуги към илюзионизма в България и по света.

Поклон пред светлата му памет!

Реклама
Реклама
Реклама