Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11610827 www.bgdnes.bg

Наследникът на най-знаменития ни маг - Веселин Долмов-Арсен: Не бих си махал главата като Астор

Ще изпълня мечтата му да направим фестивал в негова чест

Кой е той

Веселин Долмов-Арсен е роден на 9 февруари 1988 г. във Варна. Първите му срещи с магичното изкуство са, когато е 6-годишен и вижда по телевизията спектакъл на Астор, Ирко и Орфи. Астор разкрива няколко фокуса и Веселин успява да ги направи сам. След това е фен на предаването "Спукано гърне", където се учи от водещия Ненчо Илчев. Междувременно е футболист, но контузия го спира да продължи със спорта. През 2007 година Арсен завършва гимназия и започва работа на кораб като аниматор. Следва обучение във фокуси и курсове по актьорско майсторство. Запознава се с Астор, който го кани да работи в ресторанта му. После участва в "България търси талант" и стига до четвъртфиналите. Участва и в тв шоуто "Разсмей Слави", където пак е на финал. Арсен впечатлява с много призове в сферата на магиката и обикаля почти целия свят и става наследник на Астор, който го обучава 15 години.

- Арсен, какво беше Астор за вас?

- Светла му памет, за мен той бе ментор за цял живот - учител, вдъхновител, всичко. До последно ме насърчаваше постоянно и често се шегуваше с мен. Непрекъснато ми предсказваше, че ще успея, и това ме държеше в кондиция. Аз съм наследник на всичките му илюзии, фокуси, реквизити, които той притежаваше. 15 години ми беше учител. Да бъдеш различен за него беше най-успешното. Казваше, че не е най-добрият, но е различен от всички останали.

Реклама

- А номера с "махането" на главата наследихте ли?

- Това е деликатна тема. Наясно съм с фокуса с махането на главата, но не мисля, че бих го изпълнил. Идеята на Астор винаги е била, когато правиш фокуси, да добавяш нов момент от себе си. Той не обичаше копирането. Аз сега се върнах от Малдивите, имам покана да работя и в ОАЕ, но ще остана тук, за да изпълня мечтата на Астор - да направим спектакъл и фестивал с участието на всички млади фокусници в негова памет. Това представление ще включва и негови фокуси. Със семейството му вече съм разговарял по тази тема и ще го направим. Другото, което ще направим, е изложба в музея на Ненчо Илчев на реквизит, който ми е завещан от Астор. Той винаги е казвал, че ние трябва да бъдем обединени в гилдията.

- Г-н Александър Балкански точно това изтъкна в спомена си за Астор, че в магичното изкуство винаги е имало разединение, както в повечето гилдии, а Астор е бил обединител на всички фракции. Така ли е?

- Да, именно, неслучайно това казах. Астор винаги е бил за това обединение.

- А за вас как започна пътят към фокусничеството?

- Като малък гледах по телевизията фокуси на Астор, Ирко и Орфи. След това опитвах сам да правя някои от тях и ми се получаваха. Като станах на 20 години, вече бях прочел много литература и доста неща ми се изясниха. Почнах да се изявявам сред публика и видях как магичното изкуство буквално удивлява хората и им носи огромна радост.

- А с Астор как се запознахте?

- С живата легенда Астор се запознах като на магия. Беше съвсем в началото на кариерата ми, още когато правех улична магия из центъра на Варна. Докато правех фокуси една вечер, ме загледа едно дете и ми каза, че трябва да ме запознае с тати. Беше на възраст около четири, най-много 5 години. След като детето дойде с родителите си, говорейки и сочейки баща си, аз направих фокус, който по някаква невероятна случайност беше от репертоара на Астор. Бащата ме загледа и ме попита дали съм фокусник и не след дълго ми предложи работа като магьосник в София на едно корпоративно събитие на банкери от Франция. Приех ангажимента и отпътувах към София, където се представих много добре и след като приключих програмата, реших да си оставя багажа в хотела и да отида да посетя мои роднини. Хванах такси и от дума на дума с таксиметровия шофьор се оказа, че познава Астор, и докато си говорим, направо ме заведе при него. Бях шокиран от срещата, помня я и до днес. Спомням си, че ми предложи да отида на фестивал в Пловдив на другия ден и ми даде своя визитка. Не спах от вълнение. На автогарата сутринта си хванах автобус за Пловдив, където беше фестивалът. След като си бръкнах в джоба, за да видя визитката, която ми е дал Астор, видях, че пишеше на нея Magic Астор 13. По някаква случайност номерът на шкафчето ми за преобличане беше същото число. Тогава се замислих, че това е може би е някакъв знак и трябва да му се обадя. След като му се обадих, той ме вкара на фестивала и ме запозна със своите колеги. След фестивала започнах да го посещавам всяка събота и неделя в София, където той ми показваше някои неща. Малко след това се явих на фестивал, на който спечелих второ място на Балканите. Това бе моят първи фестивал, в който представих България и постигнах неочакван успех. Астор дойде при мен и ми каза, че първата му награда от фестивала е била също второ място. Оттам нататък осъзнах, че ние с него имаме уникална прилика в начина на мислене, начина ни на работа и дори в личния живот. За толкова години намерихме много прилики, което е уникално. Мога да кажа спокойно, че всеки един човек, докоснал се до Астор, може само да научи много от него, дори за много кратко време. Той е истински ментор и човек, с когото България може само да се гордее.

- Каква е разликата между илюзия и фокус, Арсен?

- Илюзията е жанр в магичното изкуство, известен с това, че е фокус в по-голям размер. Например разрязването на жена е един от най-популярните видове илюзия, а магия може да се нарече цялостното изкуство, отнася се за всеки, който се занимава с магия или магично изкуство. Истинската магия за мен е тази да вярвам в това, че например мога да направя фокус, който е уникален. Както например във футбола всеки един гол не може да бъде повторен никога.

Реклама

- Пътували сте много и по света, нали?

- Имал съм предложения за работа на три континента и съм обиколил над 26 страни. Работил съм в Сърбия, Гърция, Русия, Германия, Белгия, Италия, Холандия, Швейцария, Норвегия, Китай и други. Най-хубавите ми спомени са в Русия и Китай. В Русия, защото посрещат с огромно уважение човек, занимаващ се с каквото и да е изкуство, и се отнасят с него като със звезда.

- Напълнихте зала 1 на Фестивалния комплекс във Варна, какви са вашите бъдещи проекти и амбиции?

- Имах проект да организираме заедно с Астор 10-и балкански фестивал на магията в София, но поради ситуацията с пандемията се наложи да го отменим. Надявам се във фестивала, който ще организираме в негова чест, да поканим и звезди на магията от цял свят.

Реклама
Реклама
Реклама