Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11664808 www.bgdnes.bg

Цветана Манева разплака залата на "Аскеер": Ръкопляскайте ми за последно!

Ешкенази показа новата жена, а Моньо Монев гаджето

"Колкото и трудно да е да приемеш ситуацията, но в никакъв случай драматично - че си отиваш, ако имаше тук тази вечер изгряваща звезда, аз се чувствам като залязваща. Без хумор. Наистина. Всяко нещо на този свят има край и в последно време аз нямам достатъчно сили вече да оползотворявам по най-добрия начин онова, което се крие дълбоко в душата ми". С тези думи разплака публиката голямата Цветана Манева, която получи наградата си "Аскеер" за цялостно творчество на церемония в театър "Българска армия" по повод 24 май - Деня на славянската писменост и култура. Спектакълът бе под надслов: "Урок по български" и бе посветен на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски. "Този свят, който така устремено се е запътил да стане срамен, жесток, да ни чертае бъдеще, че ще опустеят пространствата, в които живеем, творим, мечтаем... Вярваме и искаме да има хора след нас, които също така да мечтаят. Аз твърдо вярвам, че всичко това може да се върши в театъра. Ако и вие мислите така, може да ми благодарите, като ми изръкопляскате за последен път", довърши думите си Манева. Тя изрази своята благодарност и към своите колеги от различни театри в страната, на чиито сцени е присъствала.

Почетен "Аскеер" на сцената в театър "Българска армия" получи и актрисата Меглена Караламбова, за чието посрещане на сцената публиката се изправи на крака.

Реклама

"Позволете ми да се обърна първо към моите колеги. Скъпи мои, тази вечер съм тук заради вас, защото имах сериозни съмнения, че ще успея да дойда по видими причини. И си казах: "Меглено, ти с висока температура, превита на две от болки, след разни сериозни драми житейски си излизала на сцената и все едно, че нищо ти няма. Я се стегни, облечи се цялата в бяло, вземи си тояжката и иди да благодариш на хората, които са те почели с тази голяма награда. Много ви благодаря, скъпи колеги. Това наистина е голяма чест", каза Караламбова.

"Опашката" от Захари Карабашлиев бе отличена за най-добро представление, а сред режисьорите статуетката спечели Диана Добрева ("Коприна"). За най-добри актьори в главни роли спечелиха Малин Кръстев и Мария Каварджикова. Те бяха отличени за участието си в "Една испанска пиеса". В категорията за съвременна драматургия "Аскеер" взе Александър Секулов за "Народът на Вазов".

Награди "Аскеер" получиха още сдружение "Суматоха", Лили Шомова за поддържаща женска роля, Юлиан Вергов за поддържаща мъжка роля и Алекс Сърчаджиева за най-добър моноспектакъл с "На живо".

Изненадата на вечерта бе музикантът Максим Ешкенази, който дойде с новата си жена на церемонията. Момичето с име Ина му роди второ дете, а за нея то е трето.

Ергенът Моньо Монев, който направи фурор в "Като две капки вода", за първи път бе придружен от тайнствена красива дама, която представи на колегите си.

Реклама

За първи път на "Аскеер"-ите се появи и Мария Игнатова в компанията на съпруга си Ивайло Нойзи Цветков. Той не я изпусна от очи, а "господарката на ефира" бе в блестяща бяла рокля, с която приковаваше погледите и на мъже, и на жени.

Диана Любенова бе в компанията на мъжа си - Лес Уелдън, а красавецът Юлиан Вергов се появи в компанията на дъщеря си Алена, която учи в НАТФИЗ.

От политиците в залата бяха забелязани Ива Митева от ИТН и зам.-министрите на културата Юрий Вълковски и на отбраната - Йордан Божилов.

Реклама
Реклама
Реклама