Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11744991 www.bgdnes.bg

Маскиран на колело пали културния център в Битоля

Нападателят може да е пострадал 

Пристига спокойно и излива туба пред официалния вход, разказа Теодора Генчовска 

Велосипедист с маска е причинил палежа на българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля.

Реклама

Това обяви външният ни министър Теодора Генчовска, която е в Северна Македония и е успяла да изгледа запис на една от камерите в района.

"Вижда се един човек, който съвсем спокойно пристига с велосипед, сваля туба от него и спокойно я излива пред официалния вход на културния дом. След това спокойно я запалва. Направи ми впечатление, че спокойствието бе нарушено само от това, че огънят, който лумна, беше огромен и той се уплаши. Според мен може да има някакви поражения и този човек да потърси медицинска помощ, но това са мои догадки", разказа Генчовска.

"Човекът е с маска, но няма нищо специфично в облеклото му. Млад, добре сложен мъж, здрав, спокоен. Случилото се в Битоля е израз на говора на омразата. Очакванията ни са Република Северна Македония и правителството й да имат последователна, всеобхватна политика за преодоляване на говора на омразата", каза още външният министър.

Генчовска благодари на пожарната и полицията в Битоля. Шефът на полицията поел ангажимент лично да я уведоми за разкритията за извършителите на вандалския акт. "Не бих казала, че има пожар в отношенията между двете държави. Води се нормален работен диалог, конструктивни са отношенията ни. Двата екипа работят изключително задълбочено, много време отнема, но и тази сутрин продължаваме в търсенето на решения по отворените въпроси в договора за добросъседство", допълни министърът на външните работи.

Д-р Милен Врабевски и фондация "Българска памет" ще поемат разходите по възстановяването на културния център "Иван Михайлов", съобщиха от организацията.

За щастие, няма пострадали след вандалския акт, но са нанесени материални щети по фасадата на сградата, в която културният център бе открит преди близо два месеца с тържествена церемония.

Реклама
Реклама
Реклама