Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11752720 www.bgdnes.bg

Водещите на сутрешния блок по БНТ Симеон и Христина: Наспиваме се бързо,наваксваме следобед

В телевизията непрестанно се борим с времето

Кои са те

От края на месец април към екипа на сутрешния блок "Денят започва" по БНТ 1 се присъедини журналистът Симеон Иванов, който партнира на водещата Христина Христова. От понеделник до петък между 5:55 ч. и 9:00 ч. Христина и Симеон споделят първи на зрителите важното от деня и коментират с политици, експерти и анализатори всички актуални теми от България и света.

- Г-н Иванов, от няколко седмици сте водещ на сутрешния блок "Денят започва" по БНТ 1. Как попаднахте в обществената телевизия?

Реклама

- Предвид кариерния ми път дотук, винаги съм искал в даден момент да се занимавам с телевизия, защото за мен това е един от най-преките пътища да бъдеш общественополезен. Истината е, че очаквах това да се случи в по-късен етап, когато имам още повече професионален и житейски опит. И именно затова - искам да благодаря на БНТ и на дирекция "Новини и актуални предавания" за възможността, която дават не само на мен, но и на всички останали млади журналисти! В БНТ можем да се учим от най-добрите!

- Ваша екранна партньорка е Христина Христова. Какво успяхте да научите от нея за времето, в което сте заедно на екран?

- Всъщност от нея и от останалите колеги от "Денят започва" научих почти всичко, което трябва да знам за воденето на един сутрешен блок. Надявам се, че съм успял да усвоя поне част от динамиката, която Христина притежава - качество, което определено я отличава. Както и, разбира се, безспорният й журналистически усет за контрол над разговора, намеса в правилния момент и всички други тънкости, които правят сутрешния ни блок един от най-качествените в родния ефир.

- Със сигурност е имало някакво напрежение, когато за пръв път сте се появили в нюзрума на БНТ. Как се справихте?

- С интензивна подготовка и огромна мотивация. Обратно на разбирането, че водещите на сутрешен блок си лягат рано, съм оставал да работя върху сценария на дадено предаване колкото време е необходимо. Често това означава, че работата приключва броени часове преди ефир. Освен това съм много самокритичен, усещам на какво трябва да наблегна повече, на кои мои качества да заложа и от какво да "бягам".

- Вие сте водили подкаст на обществено-политическа тематика. Има ли това допирни точки със сегашната ви работа?

Реклама

- Определено подкастът ми даде добра подготовка, защото коментираме интензивно всички теми, които съм покривал и в подкаста - политика, икономика, енергетика, международни процеси, геополитика и всичко, което пряко или косвено засяга живота ни. Друга допирна точка между подкаста и "Денят започва" е, че и на двете места се търси дълбочина от журналистическа гледна точка. Именно дълбочината е голям дефицит в медийното пространство у нас. Голямата разлика е, че подкастът е изключително свободна форма, в която няма ограничения във времето, можеш да оставяш събеседниците си да говорят дълго, не се налага да прекъсваш и т.н. В телевизията, и по-конкретно в сутрешния блок, е обратно - непрестанно се борим с времето.

- Христина, вие дълго време водихте сама "Денят започва". По-лесно ли се работи сега, когато имате колега до вас?

- Всъщност не само в сутрешния блок. На екран винаги съм била сама. За последните 3 години като водеща най-често задаваният ми въпрос бе: "Как се справяте сама?". Отговарях, че аз друго положение не познавам, с много малки изключения за някакви ефири и специални предавания. Ето защо последните два месеца са нещо ново и за мен самата - едно професионално освежаване, от което имах нужда. Да, по-лесно е, когато има на кого да разчиташ в ефир, когато има с кого да си поделиш работата и отговорностите. По-спокойно ми е определено. И да - трябва време, за да свикнем с новите си роли, за да свикнем един с друг. Но и двамата сме екипни играчи и мисля, че това си личи на екран. По принцип екранна двойка се създава трудно, но поне първите ни стъпки в тази посока мисля, че са правилни.

- Първи сте - точно в 5:55 ч. трябва да сте в ефир, кога спите, Симеон?

- При мен режимът е много прост. Вечер заспивам, когато основното по предстоящия ефир е готово, когато ситуацията го позволява. Някои аспекти се изчистват в последния момент преди 5:55 ч. Така че за режим в истинския смисъл на думата не може да се говори, той се напасва спрямо ефира. Когато можеш, следобед наваксваш със съня, но лично на мен ми се налага да отделям време и за допълнителни тренировки. Може би режим има през почивните дни - лягаш по-рано, отколкото през делничните дни, и спиш, колкото можеш.

- А вашият режим, Христина, какъв е?

- Той е тайна! Някой ден ще издам книга - "Тайната да се наспиваш бързо". Шегувам се, разбира се. Да се наспивам бързо се научих още преди сутрешния блок. Мисля, че това е едно от първите неща, с които свикнах, когато станах майка. Но да кажем, че ми е много важен сънят между 13:00 ч. и 15:00 ч. Това е времето, в което си почивам. Или поне правя опит за това. Все ще се намери някой смел човек, който да ми звънне и да ме събуди - за негово добро е да е за нещо важно и спешно. След това се започва с писането на сценария за предаването на следващия ден, подготовката на ефира, другите домашни задължения. И така до към 22:00 ч., когато се старая вече да съм в леглото, за да мога без твърде много усилия да стана в 4:00 сутринта и да тръгна към БНТ. В общи линии денят ми е 25-часов, допълнителният час го добавям за успокоение, че "има време за всичко и всички".

- Майка сте на прекрасния Александър. Малкият гледа ли "Денят започва"? Кога успявате да прекарвате време с него?

- Гледа ме, докато закусва, когато не е на градина - и то само за да ми каже: "Здрасти, мамо!". Когато беше по-малък, очакваше и да му отговоря и после ме питаше защо не съм го чула, след като няколко пъти ме е извикал. Не съм му много интересна по телевизията, показването ми там не го счита за нещо кой знае какво и слава Богу! Водила съм го доста пъти с мен в БНТ, за да разбере, че това е работа като много други и извън "звездния статут" е нещо съвсем нормално. Иначе, честно да ви кажа, аз не разбирам много същината на въпроса кога успявам да прекарвам време с него. Всичко е въпрос на организация и много ме натъжава изречението, когато го чуя от някой родител: "Нямам достатъчно време за детето". Аз съм си го забранила! Децата не са домашни любимци, които да се борят за внимание по график. Това е абсурдно! Алекс е моят живот и семейство! Аз не "прекарвам време" с него, той има цялото мое време и внимание. Той е потопен в моето ежедневие, аз растях в кариерата, докато растеше и той, и всъщност успявах и успявам благодарение на него, с него. Той е много спокойно и умно дете. Много по-зрял от своите 7 години. Страшно самостоятелен. Не знам дали е въпрос на възпитание, или просто се раждаш такъв - с една особена природна интелигентност и доброта. Знам как звучи, моето е най-най, но повярвайте ми, с моята работа това е единственият правилен и откровен отговор на всичко: как успявам - успявам благодарение и заради него!

- Симеон, вие отскоро сте в Българската национална телевизия. Какво трябва да знаят хората за вас? Какво обичате да правите в свободното си време?

- На първо място отделям време и внимание на семейството ми. Старая се при всяка възможност да спортувам и, не на последно място, да развивам личните си интереси. Имам щастието те да са пряко свързани с работата ми - чета, слушам, гледам анализи и коментари на политически, икономически и геополитически теми. Имам и други интереси, за които обаче остава все по-малко време - онлайн шах, планински преходи и различни видове спорт.

Реклама
Реклама
Реклама