Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11807182 www.bgdnes.bg

Абитуриентката Гери от Враца: Мечтая да мога да ходя!

Пет години момичето се бори с рака, иска само да е здрава и пълноценна

Щастлива, усмихната и с нови хоризонти пред себе си, 18-годишната Гергана Петрова от Враца посрещна бала си в града на Ботев. Неотлъчно до нея са патериците, след като лекари решават да ампутират единия й крак. Дотук се стига след 5-годишна борба с рака и усложненията от него.

Болестта връхлита момичето през 2017-а. След серия от химиотерапии и операция за цялостна смяна на тазобедрена става с последваща нова химиотерапия ракът отново се връща в началото на декември 2018 г. с образувание в белия дроб и ставата.

Реклама


Следват две поредни животоспасяващи операции. Лекарска комисия взима тежкото решение за ампутиране на крака с цел усложненията да не се разнесат по цялото тяло. Гери продължава с нов курс химиотерапия и скъпоструващо изследване в Австрия, което не се поема от здравната каса.

Съдбата на Гери е изключително тежка. От рак на гърдата си отива майка й Десислава през 2010 г. Тогава момичето е едва на 6 години и още не е тръгнало на училище. От рак на стомаха си отива и вуйчо й Мирослав. Сега коварната болест сполетява и нея.


В най-трудните мигове за момичето неотлъчно се грижи всеотдайният й баща Емилиян. Налага му се да взима постоянно болнични, за да пътува с дъщеря си до многопрофилната болница "Св. Георги" в Пловдив, където протича химиотерапията всеки понеделник.


"Борим се заедно и вярваме, че ще успеем. Тичане по болници - това ни е животът. Гери мечтае само да оздравее", споделя нейният баща Емилиян.
Сега Емо е личен асистент на Гери, след като тя навършва пълнолетие в края на миналата година. Доходите стигат само за горивото до Пловдив и обратно, както и най-необходимите неща за нормален живот.

Гери се нуждае от средства за лечение и занапред. "Който желае и има възможност, да ми помогне да имам нормален живот и да съберем средства за протеза", споделя пред "България Днес" момичето.
Повече от година и половина изминава от лекарската интервенция за ампутиране на крака. Раната вече е достатъчно зараснала и заздравяла, за да може Гери да пристъпи към протезиране.


Пред нея и тако й предстоят консултации със специалист в център за протезиране, който да изготви индивидуална протеза за борбеното момиче. След финалните разговори и прегледи ще стане ясна офертата за персонално изработена протеза съобразно очертанията на костите и мускулите на Гери. Тъй като тя ще бъде цялостна, се очаква цената й да бъде висока. Стойност, която момичето и нейният баща далеч няма да могат да си позволят. Затова е изключително важно набирането на средства да се активизира възможно най-скоро, за да може скоро борбената Гери да захвърли патериците и да почувства отново живота си пълноценен.

Дарителска сметка на Гергана Емилиянова Петрова:

Уникредит Булбанк
BG28 UNCR 7000 1523 5223 94 EUR
BG71 UNCR 7000 1523 5323 96 BGN

Реклама
Реклама
Реклама