Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11834163 www.bgdnes.bg

Славка Калчева възпя Станка Златева

Изпълнителката на "Бяла роза" обещала на прославената шампионка един ден да пее на сватбата й

Песен, посветена на шампионката по борба Станка Златева, се пее по сватби и тържества. Популярната народна изпълнителка Славка Калчева посвети една от своите творби именно на прославената ни спортистка, научи "България Днес". Става въпрос за парчето "Мари Стано, бяла Стано".

Реклама

Калчева е доста близка с боркинята, тъй като двете са родом от един край. 67-годишната певица, чиято емблема е хорото "Бяла роза", не крие възхищението си към Станка. Златева спечели по време на активната си кариера пет световни и шест европейски титли. На два пъти стигна финал на олимпийски игри, но остана със сребърните медали. Станка прекрати кариерата си в началото на 2016 година и оттогава е треньорка. По нейна инициатива беше изградена зала по борба в Сливен.

"Знам и пея тази песен от доста години. Сега реших да я запиша. Преди няколко години бях на частно парти на нашата голяма Станка Златева. Тя се беше върнала с медал от световно първенство по борба. Поискаха да я поздравя с някаква песен, в която се пее за Станка. Сетих се за "Стано, мари Стано". Пяхме всички акапелно, играхме хоро. Тогава аз обещах, че ще я посветя на нея и ще я запиша в моя албум", разказва Славка Калчева. Изпълнителката на "Пайнер" е от Ямбол, докато Златева е израснала по поляните на съвсем близо намиращото се село Крушаре.

"Станка е много голяма и заслужава много. На всичкото отгоре сме и земляци. Обичам я много и затова направих тази песен", допълва обичаната народна изпълнителка. Тя дори прави клип към песента, като кадрите са заснети в Странджа планина, в село Бръшлян до град Малко Търново. Славка Калчева е обещала, че един ден ще пее на сватбата на Станка Златева. Тази пролет боркинята навърши 39 години, но все още не се е омъжила и упорито крие личния си живот.

"Има си време, в което трябва да се случат нещата. Ежедневието ми е свързано с много работа в залата, а и извън нея. Докато си състезател, мислиш само за себе си и собственото си представяне. Сега се налага да мисля за много други неща. Както се пее в една песен, "карам я някак си". Вселената и Господ си знаят работата. Аз правя каквото трябва, а да става каквото ще!", откровена е Станка пред "България Днес". Пред нашата медия тя призна, че в момента се намира в Букурещ, Румъния, където е с националния отбор по борба за кадети на провеждащото се европейско първенство.

В същото време голямата Славка Калчева е почти напълно възстановена, след като пострада лошо през март. Изпълнителката на "Бяла роза" си бе счупила крака през март, но вече е махнала гипса. Признава, че все още се старае да не натоварва прекалено крака си и затова не се хваща на народните хора, докато пее по сватби и събори. През тази година най-големият й хит навършва 22 години.

"Стано, мари Стано"

Мари Стано, бяла Стано,

кога расна, мари, та порасна.

Кога расна та порасна,

коджа мома, мари, си станала.

Коджа мома си станала,

коджа мома, мари, за женене.

Коджа мома за женене,

за женене, мари, за главене.

Твойте очи черешови,

кого видиш, мари, изгаряш го.

Кого видиш, изгаряш го,

мене видя, мари, изгори ме.

Мене видя, изгори ме

Изгори ме, мари, изсуши ме.

Сухо дърво направи ме,

сухо дърво, мари, орехово.

Реклама
Реклама
Реклама