Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11941337 www.bgdnes.bg

Катя Дафовска не приема бежанци в хотела си

В Пампорово само един собственик пусна в стаите си украинци, казва шампионката по биатлон

Единствената ни олимпийска шампионка от зимни игри - Екатерина Дафовска, няма да пуска бежанци да живеят в хотела й в Пампорово, призна самата тя пред "България Днес". Бившата биатлонистка от години е собственик на хотел в курорта и развива не само зимния, но и летен туризъм.

Реклама

По нейните думи не само тя, но и повечето от хотелите в Родопите предпочитат да приютяват туристи и макар и трудно, да си върнат нивото отпреди пандемията. Бежанците от войната в Украйна, които пристигнаха у нас от зимата насам, бяха настанени на различни места, включително и в хотели по морските курорти, които по онова време бяха празни. Държавата обеща субсидия от 40 лева на човек. Оказа се, че тези средства са недостатъчни, а и плащането им се бави. След това дойде и летният сезон, когато стаите трябваше да бъдат освободени, защото бяха резервирани от туристи, а на нуждаещите се бе потърсен подслон другаде.

"В Пампорово само един хотел прие украинци, другите не, включително и при мен няма - казва Дафовска. - Всички съзнаваме, че войната е най-лошото нещо, и искаме тя да приключи час по-скоро, но нещата у нас куцат откъм организация явно. Отдавна работим да върнем туристите, защото през пандемията нещата бяха доста трудни. И сега, когато имаме някакъв успех, не можем да си позволим да приемаме украинци. А и чуваме от колеги неща, които не биха се харесали на никой хотелиер", казва още голямата ни шампионка.

Шампионката от Нагано '88 бе свалена като председател на федерацията ни по биатлон, както тя самата обясни, под натиск от спортния министър Радостин Василев, който е продължил негативното отношение на предшественика си Красен Кралев. По думите на Дафовска почти през половината от изминалия зимен сезон на федерацията не са били давани пари и отборът ни го е завършил "на мускули". На нейно място бе избран бившият футболен шеф Атанас Фурнаджиев, който също призна, че този спорт у нас разполага едва с една трета от необходимия му финансов ресурс. По предложение на Фурнаджиев дни след отстраняването на шампионката й бе предложен постът почетен президент.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама