Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12028627 www.bgdnes.bg

Дизайнер номер 1 у нас Жени Живкова: Честваме Людмила и Тодор Живков в един ден

На 7 септември в Правец ще се съберем хората, които ги обичаха

"Тази година ще честваме на една дата 80 години от рождението на майка ми Людмила Живкова заедно със 111-ата годишнина от рождението на Тодор Живков. Двойният празник ще бъде на рождения ден на дядо ми - 7 септември. Така решихме неговите наследници". Това сподели пред "България Днес" внучката на бившия Първи - Евгения Живкова. Събитието ще е в Правец и на него са поканени всички, които тачат и обичат фамилията.

"Когато му дойде времето, ще направим и голям паметник на майка ми Людмила Живкова. Иначе сме дарили неин бюст, който е в Правец. Честването през септември ще е на открито, тъй като не е ясна още ситуацията около новата ковидвълна и дали няма да има специални мерки", съобщи още Жени Живкова. Само преди дни дъщерята на Людмила Живкова присъства на специална изложба в Музея на социалистическото изкуство, посветена на нейния дядо - Тодор Живков. Сред картините, събрани от известни автори, имаше и такива с изображението на Людмила Живкова в различните й духовни състояния.

Реклама

На 26 юли, ако беше жива, Живкова щеше да навърши 80 години. За нея са написани няколко книги, но повечето от тях споменават едни и същи неща, а най-често се нищи смъртта й. Дъщерята на Тато беше член на Политбюро на ЦК на БКП, председател на Комитета за култура с ранг министър и народен представител. След тежката автомобилна катастрофа през 1973 г. тя започва много да се изтощава, храни се основно със зеленчуци и плодове, става вегетарианец и това води до преждевременната й смърт.

Съществуват десетки версии за кончината на Людмила - политическо убийство, самоубийство, дълго прикривана болест, злополука в банята, мозъчен кръвоизлив. Защото въпреки привилегированото си положение Живкова е критикувана за изключителните й културни проекти, които поставят България на едно от първите места в света. Тя е инициатор на честването "1300 години България", организатор е на Международната детска асамблея "Знаме на мира" под егидата на ЮНЕСКО и построяването на комплекса "Камбаните" в София и на Националния дворец на културата.

"На 21 юли 1981 г. след кратко боледуване в 2 ч. сутринта на 39 г. почина членът на Политбюро и ЦК на БКП, председател на Комитета за култура, беззаветно вярната дъщеря на Партията и народа Людмила Живкова". Това съобщение излиза във в. "Работническо дело". Радиото и телевизията също съобщават трагичната вест. Сред апокрифните версии, пуснати за края на Людмила, дни преди смъртта си тя имала голям скандал с баща си и била разстроена от разменените реплики между тях.

"Всички конспирации около смъртта на майка ми са пълна глупост. Няма нищо вярно и в историята с тюркоаза", казва Жени Живкова, попитана дали наистина пръстенът, който получава Людмила Живкова от духовния гуру Сай Баба, потъмнява и така й показва, че краят й е близо.

"Не знам защо хората си измислят разни неща за Людмила. Сигурно защото имат нужда от обяснение какво се е случило и всеки си създава собствена легенда", казва ген. Димитър Мурджев, човекът, който дълги години е до Людмила Живкова като неин бодигард.

Мурджев разказва, че към 18 ч. на 20 юли звъннал телефонът в дежурната стая. Чул в слушалката писъците на камериерката на Живкова. Изтичали с шофьора в банята и занемели: "В басейнчето плуваше тялото на Людмила. Издърпахме я на пода върху плочките. Проверих на няколко места за пулса й. Беше мъртва." Линейката пристига чак след час. По пътя спукали гума. Междувременно идва медицинската сестра Ани Младенова. След време тя признава пред Мурджев, че е намерила празна опаковката с лекарството дормопан и я заменя с нова, от която взима само две хапчета.

Аутопсията на Людмила Живкова е направена сутринта на 21 юли от професорите Сивчев и Белов без помощта на асистенти. Протокол на аутопсията не е правен. През 2000 г. проф. Сивчев казва на Крум Благов, че Людмила се е удавила в басейнчето: "Белият дроб се е изпълнил с течност и не е могла повече да диша, а не е имало кой да я извади оттам. Тя навярно е изпаднала в безсъзнание в самата вана и там е загинала".

Реклама
Реклама
Реклама