Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12079574 www.bgdnes.bg

Диджей Теди Джорджо: Осъдих полицаите, които ме пребиха, ВАС отмени заповедта за задържане

Ще даря всичките пари на деца на загинали служители на МВР и огнеборци

КОЙ Е ТОЙ?

Тодор е един от най-популярните дисководещи в България. Той е може би единственият диджей, който се изявява успешно и в коренно различна сфера - политиката. Георгиев е трети мандат общински съветник и втори мандат председател на общинския съвет в родния си град Дряново. Нощно време е на пулта, а през деня работи за благото на балканското градче. Ето какво разказа най-спортният диджей Теди Джорджо, както е артистичният му псевдоним, пред "България Днес".

- Г-н Георгиев, през 2017 година се оплакахте от полицейско насилие срещу вас. Има ли развитие по случая?

Реклама

- До момента съм спечелил три дела. Отмениха заповедта ми за задържане тогава, тоест тя е била нелегитимна. ВАС го потвърди. В Административния съд в Габрово за уронване на авторитета ми вече осъдих полицаите. Искът е за 100 хиляди лева, всеки момент ще излезе решението на ВАС. След като бях пребит, докторите не пожелаха да ме оставят в болницата в Добрич, защото са прикачени като свински черва с полицията. Преди да напусна болничното заведение сам пожелах да дам кръвни проби за алкохол и наркотици, които си заплатих и които бяха отрицателни. Не кисна в някой затвор само благодарение на това, че съм помислил по въпроса сутринта след инцидента. А тогава бях с две пукнати ребра, с два комоцио и високо кръвно налягане с 140/180. Четири часа по-късно след като ме приеха в Спешното във Варна на болницата "Света Анна", отново повторих кръвните проби за алкохол и наркотици, защото се страхувах да не подменят изследванията. След като излезе решението на ВАС, Теди Джорджо ще направи благотворителен концерт в Добрич. Средствата, които ще съберем и получа, ще ги раздам на деца, загубили своите родители при изпълнение на службените задължения на полицаите и огнеборците. Концертът ще бъде в центъра на града и ще се казва "Не на насилието". Вече имам подкрепата на над 25 артисти, които ще се включат в каузата.

- Все още ли сте и дисководещ, и общински съветник?

- Да. Продължавам да работя и извън дейността на диджей по дискотеки, спортни форуми и различни мероприятия от републикански и европейски мащаб. В момента съм втори мандат председател на общинския съвет в град Дряново. Проведохме много културни събития това лято на територията на общината и силно подкрепяме спорта. Стягаме редиците в детско-юношеската школа и първия отбор на "Локомотив", който играе в Северозападната трета лига. Заедно с кмета Трифон Панчев се опитваме да подпомагаме спорта в града. Имаме общо 6 детско-юношески футболни гарнитури. Наскоро завърши шестото издание на детския футболен турнир в Дряново. Не го правим с комерсиална цел, той е заложен в спортния календар на община Дряновото и БФС. Приоритет са развитието на детско-юношеските школи в региона и страната. Той превърна се в една хубава традиция. Тази година отново 34 отбора от цялата страна взеха участие на зелените килими в Дряново и Царева ливада. Патрони на турнира бяха бившите национали Пламен Николов и Станислав Генчев. Въпреки разделението и проблемите в БФС от там за поредна година ни подкрепиха с купи и медали.

- Колко важен е футболът за местните хора?

- Футболът е феномен, това е масов спорт. Тази година се навършват 95 години организиран футбол в града на майстор Уста Колю Фичето. Заедно с кмета Трифон Панчев и колегите в общински съвет Дряново се опитваме да подпомагаме спорта в града и да отделяме и намираме средства в тези трудни времена. ФК "Локомотив" (Дряново) вече пусна своите членски карти, към които има голям интерес. Планираме през октомври за празника на града да направим един голям футболен празник. Ще организираме мач на звездите, какъвто имаше и преди 5 години. Дряново е дало двама големи футболисти. Очакваме от школата на "Локомотив" да излязат новите Пламен Николов или Станислав Генчев.

- Как се развива културният туризъм във възрожденски град като Дряново?

- Одобрени за финансиране са четири обекта за ремонт и реставрация на паметници на културата в Дряново. Единият от тях е прословутата Лафчиева къща. Тя е единствената в България запазена 3-етажна жилищна сграда в традиционен стил от възрожденския период. Уникалното е, че в строежа й не е използван нито един пирон или желязна скоба. За нея са предвидени 208 хиляди лева по програма за опазване на недвижимото културно наследство. Ще бъдат реставрирани още Икономовата и Ромуновата къща. Ще бъде изработен технически проект за каменния мост на Дряновска река, построен от великия майстор, радостта и гордостта на Дряново - Уста Колю Фичето. Опитваме се да си запазим паметниците на културата.

- Къде туристите могат да се запознаят по-обстойно с дейността на Колю Фичето?

Реклама

- Имаме негов музей, който се намира на площад "Колю Фичето" в града. Сами с наши средства този месец го ремонтирахме. Наш съгражданин и приятел Илиян Василев, който се занимава със строителство, извърши безвъзмездно ремонтните дейности по фасадата и покрива. Така си запазихме дома и историята на Дряново - най-доброто, с което разполагаме и се гордеем.

- Какви са плановете ви, свързани с Дряновския манастир?

- През месец май всяка година са тържествата на Дряновския манастир "Свети Архангел Михаил" и там също се поддържа традицията. Отбелязва се и годишнината от дряновската епопея през Априлското въстание. Манастирът е в Стоте национални паметника на културата за България. Разполагаме и с пещерата "Бачо Киро", която ви препоръчвам да посетите. Това допълнително води туристопоток в града. Имаме идея да създадем фолклорен фестивал край Дряновския манастир и ще заложим това в програмата си догодина. Искаме да продължи цяла седмица, самодейци, групи, активни изпълнители да се изявяват там. Това е моята идея и мечта.

- Лесно ли е един диджей да бъде политик?

- Камъкът си тежи на мястото. Не мога да кажа, че съм политик. Аз винаги съм се придържал към гражданската квота. Дряново е малък град. Във връзка с демографския срив хората бягат към по-големите населени места. Въпреки всичко и следващата ми листа ще бъде гражданска, най-вече от хора, които се занимават със спорт, култура и изкуство. Там съм силен и аз. В Общинския съвет трябва да влязат хора, които да работят. В момента сме 13 души. Ако всички правят това, което аз влагам като енергия, то дори по-големи туристически дестинации, като Троян, Елена и други, могат да вземат пример от нас. Кмет и общински съвет трябва да работят ръка за ръка, за да вървят нещата.

- Как успявате да съвместявате всичките си разнородни дейности?

- С перфектен режим. Ако ти не обичаш това, което правиш, ако не се чувстваш полезен, то се губи смисълът. Имам опит и като човек, завършил публична администрация в класа на проф. Павел Павлов. Там не можеше да си вземеш изпита между капките, а аз станах отличник на випуска. Натрупал съм контакти и опит като организатор с неправителствени организации, спортни федерации. Това ми носи допълнителни и косвени ползи. Теди Джорджо е на сцена вече 33 години. Това е и причината да бъда в община Дряново и да използвам лостовете на местното управление за развитието на моя роден град. Когато почука диджей Теди Джорджо е едно, но когато почука председателят на общинския съвет Тодор Георгиев е съвсем друго. Аз нямам нужда да бъда там, но вече 12-а година в Дряново казват, че имат нужда от такъв като мен.

- По колко часа на денонощие спите?

- По 4 до 6 часа. Лягам си към 5 и ставам в 9. Към 11 вече съм в общината. Вторник и неделя са ми почивните дни от диджейство. Имам подкрепата и разбирането на моята любима, на съпругата ми Меги Александрова, която се грижи за моя домашен уют и комфорт. Безкрайно я уважавам и обичам.

- Защо вече не ви виждаме на мачовете на волейболния тим на България?

- Предадох щафетата на по-млади момчета, защото натоварването вече ми е много голямо. Започнах да усещам, че не издържам. Отстрани изглежда лесно, "Българи юнаци", но аз влагам не по-малко енергия от момчетата, които са на игрището. Отделно от федерацията в лицето на Любо Ганев ми споделиха, че вече има нови изисквания и трябваше да се минават курсове на обучение в Швейцария. Аз няма смисъл да ходя на такива курсове, а мога да преподавам на тях.

- Синовете ви тръгнаха по вашите стъпки в диджейството, докъде стигнаха?

- Малкият ми син DJ THEO е страхотен в тези спортни мероприятия. Има невероятен глас и добра музикална култура, с перфектен английски. Той e новата вълна в R&B и хип-хоп звученето. Големият ми син DJ Diass вече се утвърди в европейски и световен мащаб. За втора поредна година е резидент на гръцкия остров Миконос в два от елитните клубове там. Продължава да пуска на остров Ибиса в Испания, Италия, Египет, Мароко. Беше на много голям фестивал в Панама, пътува и до Дубай. Заслужава адмирации, защото слави България.

Реклама
Реклама
Реклама