Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12079663 www.bgdnes.bg

Дядо Добри спасява църковно училище

108 години от рождението на светеца от Байлово

Отец Рафаил с панихида и молба за помощ към благодетеля


   Дядо Добри е призован за поредната си добрина! Към светеца от Байлово е отправен апел за помощ да помогне за завършването и спасяването на вековно църковно училище.

Просбата към Добре Добрев бе отправена вчера навръх Илинден. На 20 юли отбелязахме 108 години от рождението на най-големия частен дарител на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". В двора на църквата в село Байлово до Горна Малина по традиция се събраха част от най-близките хора на дядо Добри, а специално за събитието от пловдивското село Каравелово пристигна отец Рафаил. Благият духовник отслужи панихида на гроба на Добре Добрев, който се намира до входовете на църквата и къщичката, в която благодетелят на десетки храмове у нас живя през последните си години.

Реклама


"Точно преди 20 години Добре Добрев присъства на първата ми самостоятелна служба като свещеник в храма в съседното село Климент. Без да се познаваме, без да сме се уговаряли. Научил е, че нов духовник на име Рафаил ще служи в храма на празника св. Архангел Михаил, и дойде. Сега, две десетилетия по-късно, навръх 108 години от рождението му, имам потребност и нужда да дойда тук, на гроба, да отдам почит и да отслужа панихида в негова памет. И да отправя молба за помощ към него горе на небето да помогне за завършване на църковното училище в двора на обителта ни", сподели пред "България Днес" отец Рафаил след края на християнския обред.


Школото в двора на църквата "Св. Георги" в наброяващото над 1100 жители село Климент е точно на един век. Построено е през 1912 г. и години наред е давало знания и вяра на множество деца от целия регион. Когато отец Рафаил започва да служи през 2002 г., е останал само подът на сградата. Още тогава в духовника се заражда идеята един ден святото място да бъде въздигнато отново. Постепенно с помощта на дарители са събрани средства и училището е вдигнато до покрив. И вместо предишните около 40 кв. м новата площ на бъдещото църковно училище ще бъде тройно по-голямо - около 120 кв. м.


"Всичко стана за шест седмици. Кандидатствах и по програма, по която бях одобрен за довършването й - най-вече измазване и слагане на дограма. Близо пет месеца нямам отговор от митрополията. Във вторник получих писмо от там, че въпросът е разгледан. И дотук. Вчера рано сутринта станах, извърших утреня за светлия празник на св. пророк Илия и тръгнах към Байлово с колата, за да помоля за помощ дядо Добри да завършим делото и да направя панихида на гроба му. Дано ни помогне отгоре - имам дори свой учебен план за школото, който ще предложа на просветното министерство", споделя още отец Рафаил.


Духовникът вярва, че дядо Добри върши чудеса. И има защо. Още приживе светецът от Байлово пътува и отсяда често в Кремиковския манастир. Един ден - преди десетина години, докато пак е в обителта, спешно помолил да го върнат в Байлово, защото там го чака скъп гост. Учудили се в манастира откъде дядо Добри ще знае такова нещо. В крайна сметка изпълнили молбата му и колата паркирала пред църквата в Байлово. А пред входа й търпеливо го чакал отец Рафаил.


"Тогава нямаше телефони и пак нямахме уговорка, както и при идването му на моята първа служба. И той дойде, без да е предупреден, че го чакам. Просто е усещал и го знаел", споделя отец Рафаил, докато гледа с усмивка огромния орех в двора на храма в Байлово, под чиято дебела сянка Добре Добрев обичал да спи лятно време.
През това време почит за дядо Добри на последния му пристан отдава и Дарина Костадинова. Жената пътува цяла нощ с влак от Поморие, за да се поклони на дарителя от Байлово.


"Дядо Добри ме спаси! Бях изпаднала в немощ, прикована на легло и дори не можех да стана. Обърнах се към него с молитвата: "Дядо Добри, моли Бога за моето здраве", и съвсем скоро станах, почувствах облекчение и оздравях", сподели пред "България Днес" вярващата жена, а добра поличба бяха семейство щъркели, които долетяха върху камбанарията и покрива преди началото на възпоменателната панихида.

Реклама
Реклама
Реклама