Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12121698 www.bgdnes.bg

Безсмъртни комари нападат Пловдив

Невиждан бум на кръвопийци! 

Нашествието на насекомите не спира въпреки пръскането срещу тях 

Доли ЛУКАНОВА

Пловдив пропищя от безсмъртни комари. Невижданият бум на кръвопийците продължава повече от месец. Двукрилите насекоми не спират да тормозят жителите на града въпреки предприетите мерки. Общината прави какви ли не опити да се отърве от комарите, но без успех. Хората масово се оплакват от нахалните смукачи, заради които не могат да излязат спокойно навън.

Сред негодуващите е и Здравка Гюзлева. Жената не може да стъпи с децата си в градската градина, защото всеки път са прогонени от рояци комари.

Реклама

"Някой пръскал ли е тази година? Живеем в район Централен и около нас няма нито един парк или детска площадка. Оказва се, че и в градската градина не мога да си закарам децата", гневи се младата майка.

"България Днес" потърси отговор от Община Пловдив и се оказва, че срещу комари се пръска редовно. Специализирани камиони излизат най-вече през нощта, когато няма много хора по улиците, и извършват дезинфекция.

"Срещу комари се пръска няколко пъти в месеца. Имаме график с дати по райони. Специализирани екипи излизат и през деня, и през нощта да се борят с насекомите", категорични са пред вестника от общината.

Оказва се, че валежите и топлото време са довели до наплива на досадните насекоми. Общината не е имала такъв проблем от години. Заради невъзможността да се справят сами този път специалистите са потърсили помощ от външни фирми, които да се включат с тях в пръскането срещу комари. За съжаление, населеното място остава само в битката срещу кръвопийците. На конкурса са се явили 7 фирми, но всички те са имали проблем с документацията, като ценовите им предложения не са отговаряли на изискванията. Поради това всички са били отстранени, а процедурата прекратена.

Потиш се - хапят те повече

Комарите хапят потните хора много по-често, отколкото тези, които не се потят.

За това са категорични редица специалисти. Претенциозният двукрили усещат потта отдалеч и летят към човека.

Реклама
Реклама
Реклама