Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12127332 www.bgdnes.bg

Тиранозавър рекс е кралят на динозаврите

Тиранозавър рекс все още е кралят на динозаврите, според учени, които се противопоставят на предложената по-рано през годината спорна хипотеза, че могъщият древен хищник трябва да бъде признат за три вида, а не само за един, предаде Ройтерс.

В публикувано в понеделник изследване седем палеонтолози твърдят, че проучването от март тази година не предлага достатъчно доказателства за съществуването на три вида тиранозаври въз основа на вкаменелостите на най-известния динозавър в света, предаде БТА. Предишното изследване според тях се позовава на неподходящи статистически методи, ограничени сравнителни проби и грешни измервания.

Реклама

Тиранозавър рекс е единственият признат вид от рода Тиранозаври, откакто могъщият динозавър е описан за първи път през 1905 г. Родът представлява по-всеобхватна група от сродни организми в сравнение с вида.

Трима други изследователи заявиха в по-ранното проучване, публикувано в същото списание - "Еволушънъри байолъджи", че трябва да бъдат признати три вида въз основа на вариации в дебелината на бедрените кости и формата на долните предни зъби сред около три дузини образци от тиранозавър.

"Доказателствата трябва да бъдат убедителни, а внезапното разделяне на различни видове на подобно емблематично животно като Тиранозавър рекс, известно от повече от сто години, изисква голяма тежест на доказване. Вярно е, че има вариации в размера и формата на костите на Тиранозавър рекс, но в нашето ново проучване показваме, че те са минимални", каза палеонтологът от Единбургския университет Стив Брусате и саъвтор на новото изследване.

Тиранозавърът - част от група, наречена тероподи, включваща всички месоядни динозаври, е имал масивна глава и огромна сила на захапката, ходил е на два силни крака и е имал слаби предни крайници само с два пръста.

Новото изследване разглежда вътревидовите вариации в дебелината на бедрените кости при четири други месоядни динозаври и 112 вида живи птици - потомци на дребните пернати тероподи, като установява, че вариациите при тиранозаврите не са изключителни.

"Нормално е всеки вид да се различава по размер и форма. Погледнете само какъв е диапазонът на височината, талията и озъбената усмивка на днешните хора, а всички те са представители на един вид. Така че разликите между костите и зъбите на Тиранозавър рекс са толкова незначителни, че не подкрепят разделянето му на няколко вида", казва Брусате.

Реклама

В публикуваното през март изследване базираният в Балтимор независим палеонтолог Грегъри Пол и двама негови колеги предложиха да бъдат разграничени видовете Тиранозавър рекс (крал), Тиранозавър император и Тиранозавър регина (кралица).

Тиранозавърът е бродил из западните части на Северна Америка през периода креда в залеза на ерата на динозаврите, докато астероид не удря полуостров Юкатан в Мексико преди 66 милиона години, обричайки древните създания на гибел.

"Тиранозавър рекс остава единственият истински крал на динозаврите. Той е единственият вид гигантски динозавър - върховен хищник, живял в края на периода креда в Северна Америка", добавя Брусате.

Грегъри Пол критикува новата работа като "прибързана" и заяви, че тя не представлява "същинско научно изследване".

"Това е палеопропаганда, която изглежда е създадена, за да защитава Тиранозавър рекс, вместо да изследва сериозно възможностите фосилните образци от тиранозаври да съдържат повече от един вид, какъвто родът със сигурност е имал", заяви Пол.

"Има нещо в любимия Тиранозавър рекс, което кара хората да се вълнуват до степен, която не се наблюдава при други древни организми. Ако статията ни беше за друг вид, например за аржентинския Гигантозавър, вероятното нямаше да предизвика толкова шум и безпокойство", добавя Пол.

Вероятно най-големият известен тиранозавър е екземпляр на име Сю в музея "Фийлд" в Чикаго, дълъг 12,3 метра.

"Ние не изключваме възможността да има няколко вида тиранозаври. Просто ни трябват повече и по-добри вкаменелости", казва Стив Брусате.

Реклама
Реклама
Реклама