Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12149317 www.bgdnes.bg

Кучета в Космоса

СССР и Китай изстрелват животни с ракета 

Белка и Стрелка вдъхновяват за герой на Мария Бакалова 

Мария Бакалова ще играе съветско куче в третата серия от мегапоредицата "Пазителите на галактиката".

Гласът на българската звезда в Холивуд ще озвучава персонажа Космо Космическото куче. Негов прототип са двете кучета, порода лайка, които СССР изстрелва с ракета в Космоса в края на 50-те години. За разлика обаче от реалните Белка и Стрелка персонажът, който ще говори с гласа на актрисата от Бургас, ще бъде телепат, разкриха от екипа на "Марвел".

Реклама

Според сюжета Космо е началник по сигурността на космическата станция Ноухиър и е член на Пазителите на галактиката. Героят е създаден от Дан Абнет и Анди Ланинг и се появява за първи път в комикс през януари 2008 г.

Биографията му разказва, че Космо е бил тестово животно от съветската космическа програма. Четириногото е изстреляно в орбитата на Земята като част от експеримент, но отлита в открития Космос и през 60-те години на миналия век пристига в Ноухиър. Космо е мутирал от космическа радиация и развива телепатични способности. Персонажът на Мария Бакалова обаче владее не само телепатия, но и телекинеза. При необходимост кучето създава специални защитни щитове, може и да изпраща мощни енергийни сигнали със съзнанието си.

В реалния живот множество кучета са политали в Космоса, като част от серия биологични експерименти. Повечето изследвания с кучета са проведени в СССР през 50-те и 60-те години на XX век. През 60-те години няколко кучета са изстреляни в горните слоеве на атмосферата от Китай.

Най-известното куче е Лайка - първото животно, полетяло в орбита около Земята. То е изстреляно на борда на съветския изкуствен спътник "Спутник-2" на 3 ноември 1957 г. То е 3-годишно женско куче, от смесена порода самоед-териер и тежи почти 6 кг. Наричана е още Жучка ("бръмбарче") и Лимончик ("лимонче"). Американската преса я нарича "Мутник" (съчетание от английското mutt - куче от смесена порода, и "Спутник").

Лайка умира няколко часа след изстрелването от стрес и прегряване, вероятно причинени след неуспешното отделяне на излишния товар от животоподдържащия модул. Истинската причина и време на смъртта й не са оповестени чак до 2002 г., а вместо това се твърди, че Лайка загива в резултат на привършване на кислорода или, както СССР настоява, тя е подложена на евтаназия, преди да привърши кислородът. Въпреки че Лайка не оцелява, експериментът доказва, че жив пътник може да бъде изстрелян в орбита около Земята и да издържи на безтегловността. Това проправя пътя за полет на човек и осигурява на учените първите данни за това как живите организми понасят полет в Космоса.

Реклама

"Спутник-2" не бил създаден да се завърне на Земята, така че Лайка била обречена още в началото. По света възниква дебат относно използването на животните в полза на науката. Много хора, включително съветски граждани, оценяват мисията като пропагандна новина.

И преди полета на "Спутник-2" СССР и САЩ са изпращали животни, но само на суборбитални полети. Били обучавани три кучета: Албина, Мишка и Лайка, като последната била избрана и обучавана от руския космически учен Олег Газенко.

Кучетата Дезик и Циган са първите живи същества, които за първи път в историята политат на балистична ракета в горните слоеве на атмосферата. Това се случва на 22 юли 1951 г. Целият полет преди кацане е продължил около 20 минути. Контейнерът с кучета се приземява безопасно на 20 км от самото начало. Не са открити никакви физиологични промени или отклонения от тях. Дезик и Циган са оцелели на претоварване и безтегловност.

Седмица по-късно Дезик отново полита, но този път заедно с Лиса. Те са в геофизична ракета, като впоследствие е открита разбита. Така кучетата стават първите жертви в историята на космическите програми.

На 19 август 1960 г. кучетата Белка и Стрелка стават първите живи същества, извършили всекидневен орбитален полет, и са безопасно върнати назад. През това време корабът прави 17 пълни оборота около Земята. Известно време след кацането Стрелка ражда здраво поколение - шест кученца, едното от които е изпратено като подарък за съпругата на президента на САЩ Жаклин Кенеди.

На 22 февруари 1966 г. в рамките на подготовката на дългосрочен човешки космически полет на кораба биосателит "Космос-110" летят кучета мелези Вятърче и Въгленче. Неговата продължителност е била 23 дни. Дотогава това е най-дългият полет на кучета. Вятърче и Въгленче се връщат с рани по кожата и от залежаване. Те не могат да стоят на краката си и чувстват постоянна жажда. След време и двете животни се възстановяват.

Плодови мушици правят дебюта

Първите животни в Космоса са плодовите мушици, изстреляни на немската ракета V2 заедно с пшенични и царевични зърна през юли 1946 г.

Първата маймуна в Космоса е Алберт II през 1949 г., достигайки височина от 134 км. Предшественикът му Алберт I се задушава година по-рано, преди да достигне космическата бариера от 100 км. Чак през 1951 г. маймуна се завръща жива от Космоса. Това бил Алберт IV в компания на 11 мишки.

Реклама
Реклама
Реклама