Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12187971 www.bgdnes.bg

Не всички влизат с лична карта в Турция

Носете и двата документа за всеки случай 

Тираджии трябва да представят валиден задграничен паспорт 

Турция одобри българите да влизат в страната им само с лична карта, като досега това беше възможно единствено със задграничен паспорт.

Оказва се, че това не важи за всички пътуващи и за някои продължават да са в сила старите правила, показа проверка на "България Днес". Шофьорите на тежкотоварни автомобили например са задължени да продължат да пътуват с паспорти, независимо дали преминават транзитно, или крайната им дестинация е в Турция.

Реклама

Появиха се и информации, че митничари в южната ни съседка понякога изискват паспорти от членовете на организирани групи. Причината е, че има няколко версии за влизането в сила на промяната - края на юли, началото на август и дори през септември. По информация на Генералното консулство на България в Одрин, предоставена от Областната дирекция по сигурността на Одрин и от ръководството на ГКПП Капъкуле, от вечерните часове на 27 юли т.г. е започнало допускане на българи с лични карти, но вероятно все още има неуредици.

Затова и съветът на този етап е пътуващите да носят със себе си както лична карта, така и задграничен паспорт. "Предстои да бъдат уточнени допълнителните указания за начина на преминаване на граничните пунктове с лични карти, издадени от Република България, както и конкретният срок за влизане в сила на новия режим на преминаване на границата за българските граждани", уточняват от външното ни министерство.

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган издаде декрет, с който се въвежда възможността наши граждани да пътуват безвизово до Турция - 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период, с цел туризъм или транзит, когато не се касае за развиване на търговска или икономическа дейност.

България е на пето място сред държавите, които изпращат най-голям брой посетители в Турция. През последната година в южната ни съседка се наблюдава засилен поток от български туристи, които пазаруват масово в Одрин на фона на спада на турската лира спрямо българския лев, посочват тамошните медии.

Ново изискване в такситата

Турските таксиметрови шофьори вече са задължени да изискват от пътниците да представят официални документи, за да не бъдат обвинени в трафик на мигранти, съобщават медиите в южната ни съседка.

Новата регулация се отнася за случаите, когато чужденец поиска таксиметровият шофьор да го закара в друг окръг. Ако чужденецът е турист, той трябва да се легитимира с паспорт, за да бъде превозен.

Реклама
Реклама
Реклама