Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12236631 www.bgdnes.bg

Легендата на "Левски" Стефан Павлов - Фифи Перото: Със Соколето ни изкараха фашисти, той заслужава паметник

"Освен футбола и "Левски" с Жоро Соколов ни обединява това, че и двамата ни изкараха фашисти. И само заради това да е, той си заслужава паметник." Така коментира идеята за монумент на покойния вече велик нападател неговият приятел и колега Стефан Павлов - Фифи Перото.

Инициативен комитет е в основата бившият футболист на "Левски" Георги Соколов да се сдобие с паметник. Монументът все още е в етап на планиране, а организаторите признават, че по-вероятно е той да бъде готов през 2023 година. Паметникът трябва да бъде в цял ръст и да краси градинката до пазара в жк "Иван Вазов" в София. Там, където е била родната къща на Соколето и където доживя дните си в апартамента над пощата на последната спирка на трамваите. Това разкриха участниците в комитета Станислав Калчев и емблематичният привърженик на "сините" Петър Димитров.

Реклама

"Жоро беше велик футболист във велик отбор и заслужава да бъде почетен - коментира Фифи Перото, който ще бъде част от инициативния комитет. - Но и също заради репресиите на онзи режим, който го спря от футбола на едва 27 години. При обединението на "Левски" със "Спартак" (Сф) едно време изведнъж решиха, че двамата с него сме "фашисти". Той, защото дядо му бил телеграфист в двореца на цар Борис III, а аз, защото имах дядо в Америка. За мен тогава се застъпиха Борис Велчев и Ангел Солаков, та отидох в "Славия", че и ми дадоха чин капитан. Но за Соколов никакви ходатайства не минаха. След това съдбата му я знаят всички, но можеше и да е по-различно."

"Жоро Соколов е трагичният образ в нашия вековен клуб - обяснява един от инициаторите за паметника Петър Димитров. - Бате Жоро само 10 години е играл футбол. На 16 години участва в контрола с "Челси". На 27 години го спират да играе. Това е първата част от трагедията в живота му. За мен Гунди и Соколето са двете страни на една монета в нашата история. Той заслужава да има паметник там, където е започнал да играе футбол", категоричен е Димитров.

Според него проблеми с финансирането няма да има, а средствата ще се съберат от феновете на "сините".

"От финансова гледна точка няма да имаме проблем да съберем парите. Кампанията "Левски на левскарите", в която се включиха с желание треньорът, собственикът, директорът. Ние само от февруари досега сме събрали почти 5 млн. по различни канали. От февруари 2020 - 15-20 млн. сме събрали. Това е общност, опитваме се да върнем "Левски" отпреди 9 септември. Ние ще сме партньор, който ще помага на клуба", казва още Димитров.

"В инициативния комитет има 23 човека. Има известни личности - Наско Сираков, Илиана Раева, Ивайло Ивков, Кирил Ивков. Мястото, където предвиждаме да се издигне монументът, се намира в градинката на последната спирка на трамвай №1 и №6. Разговаряно е с няколко скулптори. Идеята е паметникът да бъде в цял ръст. Дотук са направени предварителни запитвания, след като се сформира комитетът, ще се чакат оферти. Към момента няма точна сума, която можем да отделим за този проект. Според мен ще е твърде оптимистично, ако стане тази година. Ще се изненадам, ако успеем тази година. По-реалистично е следващата", добави другият инициатор Станислав Калчев в "Студио Дерби".

Реклама
Реклама
Реклама