Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12260435 www.bgdnes.bg

Внук на Трифон Иванов нагази във футбола

Калоян е част от клуб "Ботев" (Дебелец) и пак докарва фамилията на стадиона

Кръвта вода не става!

В рода на незабравимия Трифон Иванов футболът пак вълнува младо и старо, а майката на Туньо - Маринка, стиска палци за "Ботев" (Дебелец)! Част от клуба е нейният правнук Калоян Калчев, който има опит като треньор в школата на клуба, а сега е член на управителния съвет.

Реклама

"Калоян е внук на моята дъщеря Тотка, с нея често ходим до Дебелец през почивните дни - споделя пред "България Днес" леля Маринка. - Понякога посещаваме и мачове на местния стадион, да си спомня за едното време, когато и Трифон играеше. Щастлива съм, че Калоян продължава футболната връзка в нашия род, с него често си говорим за спорта. Както и за славните години, когато с Туньо националният отбор на България беше световна сила. Правнукът ми много обича футбола и се надявам да продължи да се занимава и в бъдеще с любимата си игра, като треньор или в някаква друга роля."

Леля Маринка продължава да живее в апартамента си във Велико Търново и всеки ден държи връзка с дъщери и внуци. Доволна е, че може сама да се справя с ежедневните си задачи и да излиза с приятелки на раздумка пред входа.

Леля Маринка и покойният й съпруг Марин имат основна заслуга за това Трифон да получи строго възпитание и да бъде отдаден на спорта. Двамата родители се доверяват на първия треньор на Туньо - Васил Матев, който го обучава в спортното училище във Велико Търново. Матев държи изключително много на дисциплината, вярвайки, че тя е в основата на всички спортни успехи, въпреки че буйният Трифон има някои забежки в това отношение. Любопитна подробност от детството на Железния е, че той е бил стриган гола глава за наказание по заръка на педантичния наставник Васил Матев. Въпреки че тези методи сега не се приемат еднозначно, факт е, че поколението футболисти, което израсна с тях, игра полуфинал на световното първенство в САЩ '94. А сега гледаме големите футболни форуми по телевизията и само можем да си мечтаем за успехите на Пеневата чета. Именно с гол на Трифон Иванов в решаващия мач срещу Русия на 10 септември 1997 г. България се класира за последен път на световно първенство във Франция '98.

Майката на Трифон продължава да следи изявите на националния отбор по телевизията. "Гледам мачове на България, но не е както беше едно време - признава леля Маринка в предишно интервю за "България Днес". - Но много неща трябва да се променят. То първо трябва да създадем школи, футболисти и тогава да искаме нещо повече. Минаха вече доста години, но да се надяваме, че ще се роди някой друг като Трифон. Аз може и да не съм жива дотогава."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама