Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12300332 www.bgdnes.bg

Уникална фланелка на Бербо за Катрин

Най-големият спортен търг

Младата жена се нуждае от 55 000 евро за лечение в Москва

Уникална фланелка на Димитър Бербатов е част от най-големия търг със спортни артикули, правен някога в България. Той е в подкрепа на Катрин Йоргова от Перник. Организатор е спортният журналист Радостин Любомиров от БНТ. В кампанията "Бъдеще за Катрин" се включиха над 60 големи български спортисти и клубове. Търгът ще продължи до неделя.


Жената се бори с диагнозата множествена склероза. Необходими са й 55 000 евро за лечение в Москва. Сумата е непосилна за семейството на Катрин.

Реклама


Един от най-ценните артикули в търга е фланелка на Димитър Бербатов. С нея той е играл на европейското първенство в Португалия през 2004 година. Това е последният голям шампионат, на който националният ни отбор е участвал. Екипът е в автентичния си вид, като по него още личат следите от трева.


"Фланелката е дарение от човек, който пожела да запази своята анонимност", споделя Любомиров пред "България Днес".
Интересът към артикула на Бербо е огромен. Само за няколко часа той достигна цена от 1000 лева.


В търга участва и състезателен екип на най-добрия ни тенисист Григор Димитров. Той е предоставен от мениджъра му Георги Стоименов. Наддаването за него вече е на кота 900 лева.
Кубрат и Тервел Пулеви дариха свои ръкавици с автографи. Олимпийските шампионки от ансамбъла по художествена гимнастика, Ивет Горанова и Стойка Кръстева също се отзоваха в помощ на Катрин. Сред артикулите е и златен медал от Европейското първенство по вдигане на тежести Риеса 1998. Той е предоставен от олимпийския, световен и европейски шампион Иван Иванов и неговия син. Подкрепа за младата жена заявиха и абсолютно всички отбори от Първа лига начело с "Лудогорец", "Левски" и ЦСКА-София. В кампанията участват още Ивайло Йорданов, Георги Глушков, Алберт Попов, Радослав Янков, Александра Фейгин и Антон Синапов и много други. Свои артикули дариха и отборите по футбол, баскетбол и волейбол от Перник.
Катрин е на 27 години и е майка на 6-годишния Кристиян. От 2014-а, когато е поставена диагнозата, състоянието й постепенно се влошава. Надежда да пребори коварната болест й дават лекарите от Катедрата по хематология и клетъчна терапия при Националния хирургичен център "Пирогов" в Москва. Те са с дългогодишен опит в лечението на МС болни чрез автоложна трансплантация на хемопоетични стволови клетки.
"Това е вид лечение, което засега не се поема от НЗОК в България. При него имунната система буквално се унищожава чрез химиотерапия, след което се възстановява чрез вливане на собствени стволови клетки. От болницата дават голям процент успеваемост на метода за спиране на автоимунния процес. Статистиката сочи, че при 90-95% от подложилите се през последните 10 години на това лечение прогресът на заболяването е спрян. На този етап това е най-ефективният метод за постигане на дългосрочна ремисия и овладяване на автоимунния процес", разкри Любомиров.

Дарителската сметка е:
Обединена българска банка АД
IBAN: BG47UBBS80021035256550
BIC: UBBSBGSF
Катрин Енчева Йоргова

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама