Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12309224 www.bgdnes.bg

Георги Чопов, потомък на Гоце Делчев: След Самуил македонците ще признаят и другите ни герои

Това решение е първа крачка към голямата победа 

"Признаването на цар Самуил за български владетел е генерално решение, което ще доведе до това, че северномакедонците стъпка по стъпка ще признаят и другите ни национални герои. Накрая всичко ще си дойде на мястото."

Това коментира пред "България Днес" 78-годишният Георги Чопов, който е потомък на националния ни герой Гоце Делчев. Неговият прадядо Андон е бил женен за най-голямата сестра на революционера - Мария.

Реклама

Изказването на Чопов е повод решението на съвместната историческа комисия на София и Скопие, че цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата част от съвременната историческа наука смята за Българско царство.

"Цар Самуил не е случаен човек и тази позиция е отстъпление от страна на северномакедонците. Приветствам действията им и ги поздравявам, че с признанието си насочват разговорите в положителна насока. Усещам страх от тяхна страна, но хубаво е, че стават все по-разумни, за да се превърнем в наистина братски страни", каза още пред вестника наследникът на Гоце.

"Аз винаги съм казвал - македонци няма! Старите македонци са били гърци. Това е бил Александър Македонски, неговият баща Филип Македонски също. Били са войнолюбиви хора, които са завладели големи територии. И няма нищо общо с тези, сегашните. Тези, които в момента живеят в Северна Македония, са българи, албанци, сърби и турци. Това е истината. Моят род е от Кукуш и много добре знам от моята баба какво е било. Македонците са измислено племе", добавя Чопов.

За себе си той казва, че е българин и никога не е бил друга народност, въпреки че са правени опити да бъде македонизиран.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама