Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12327201 www.bgdnes.bg

Тервел Пулев: Въпросът е как ще победи Усик

Джошуа не е толкова заинтригуван от мача

Кой е той

Тази вечер е един от най-очакваните боксови мачове - реваншът между Антъни Джошуа и Олександър Усик. Тервел Пулев познава отлично качествата на украинеца. Пред youtube канала "Спортната джунгла" и "България днес" той разказа за срещите си с него.

- Тервел, къде ви намираме?

- На морето съм. На една конна база зад мен яздят кончета. Моят е в София.

- Вече минаха някои от събитията около големия мач Джошуа срещу Усик. Успяхте ли да разчетете нещо от поведението на двамата?

Реклама

- Струва ми се, че Джошуа не е толкова заинтригуван от самия мач. Така ми изглежда. Усик е доказал, че е най-добрият в света. Изглежда спокоен и уверен.

- Вие познавате Усик добре. Имали сте три мача - 2010, 2011 и 2012 г. Помните ли първия ви сблъсък на негова територия?

- Няма как да го забравя. Тогава за първи път бях взел медал от голямо първенство - на европейското в Москва играх финал. Подготвях да се отказвам от бокса и хората от федерацията учтиво ме бяха поканили след това състезание да се оттегля. Негласно, такова беше усещането. В следващия момент взех медал и дойде покана за участие в Европейската купа, където играят четиримата най-добри на континента. Там така се отива, не по собствено желание. Въпреки че бях с висока температура, нямаше как да откажа. Представих се доста добре. Първия мач украинците направиха удобно жребия - Усик игра с французин. А аз с Алексей Гуров, който е шампион WBA. Изиграх много тежък мач срещу него. В последния момент съдията се опита да обърне двубоя, като ми дадоха предупреждение две секунди преди края. Марин Димитров, лека му пръст, подаде констатация. Уважиха я. Съвсем заслужено победих и отидох на финал с Усик. Бях в много тежко физическо състояние, трудно изобщо се качих на ринга. Въпреки това изиграх доста добър първи рунд и мисля, че го взех. Дадоха 2:2 точките, които не бяха обективни. Украинците се чудеха какво да правят. Усик не беше това, което е днес. Не издържах на темпото.

- Следващата година се срещате на световно първенство. Тогава какво стана?

- В Баку победих узбекистанец и след това играхме с Усик. Имаше коренна промяна при него във формата. Физически изглеждаше съвсем различен човек. Все едно играех срещу друг боксьор. Нормален човек, жив и ходещ по земята, не можеше вече да го спре.

- Той е с победна серия, чиято кулминация е на олимпиадата в Лондон. Там се срещнахте на полуфиналите. Кога усетихте, че се биете с машина?

- Бяха изградили много добър стил. Почти не допускаше грешки и удари. С много добра защита, с отлично придвижване. Отлично кондиционно подготвен. Не съм играл с боксьор с по-добра кондиционна подготовка от него. Все неша, които правят задачата много трудна. Избирайки стратегия, не знаеш къде точно да я насочиш.

Реклама

- Никога не съм виждал боксьор в полутежка и тежка категория, който 12 рунда да играе в такова темпо. Вие срещали ли сте нещо подобно?

- В интерес на истина с Бетербиев на олимпиадата преди да играе с мен му беше много трудно. Беше задъхан и съдията му помогна лекичко. Даваше постоянно на Бетербиев предупреждения за удари под пояса, които не съществуваха. Усик е боксьор, който не съм срещал друг път, но в този мач изпитваше невероятни трудности. Търсеше помощ от съдията, което не е ОК.

- Може ли този мач и един друг в световните серии срешу Джо Джойс, където изпитваше трудности, да е правилният тактически план за Джошуа?

- Явно е, че в тях Усик изпитваше трудности. Джо Джойс изпълни една добре тактика срещу него. Не знам доколко имат сходни стилове с Джошуа. И двамата са много добре физически сложени. Не знам дали Джошуа има кондицията на Джо Джойс. Джошуа чисто психологически не може да промени нещо. Не ми изглежда като човек, който е заинтригуван от мача. Със страст, с желанието на победител. Изглежда ми като медиен и маркетингов продукт. Интересува го всичко друго много повече, отколкото самият бокс. Около него се въртят много реклами, марки, брандове и пари. За разлика от него Усик не изглежда по този начин, въпреки че го победи.

- Когато са те победили по подобен начин, това може ли да ти повлияе психически?

- И да, и не. Ти си боксьор и в ринга всичко може да стане. Усик е убедителен фаворит, но боксът заради това е толкова интересен и се използва най-много в киното. Има драма, психология, обрати. Един удар може да промени всичко. Защо да не видим нещо интересно от Джошуа? Не го изключвам. Смятам, че Усик е доста по-интелигентният боксьор. Не разчита само на физическата си кондиция. Докарва противниците си до ситуация, когато им е по-добре да спрат да играят.

- Кой ще е победител?

- За мен въпросът е как Усик ще победи. Дали по точки, или ще приключи мача по-рано.

- След мача с Чисора споделихте, че Кубрат е спечелил убедително. Когато гледахте повторението, къде трябваше още малко да натисне?

- Кубрат игра срещу добър боксьор. Той не му даде да натиска много-много. Видяхме бомбите, които хвърляше Чисора от време на време с дясната ръка. На тях разчиташе да омаломощават българина. Тук трябва да разгледаме какво би станало, ако съдията ги оставяше да играят близък бой? С нормалните клинчове. Това са теории на вероятностите, но само така можем да си представим какво точно направи реферът. Как игнорира действията на Кубрат. Той е силен в тази част. Може да излиза победител от тези схватки. Тяло в тяло и близкият бой не го притеснява да натисне, да удари дори на ръба на позволеното. Това са силни страни на Кубрат и на домакините явно не им трябваха. Спряха го там. След това ги поздравихме. Хапнахме бургери с Чисора. В очите му казах в ринга, че това не е победа. Той отговори: "Аз какво да направя, мен като са ме порязвали?". Не отрече, че не е победа. Това показва реално какво е станало.

- Бяхте през цялото време до Кубрат по време на подготовката. Направи ли той максималното?

- Кубрат е на 41 години. Ако това няма значение, хората ще започват да се състезават от тази възраст. Игра точно месец преди това пак нелесен мач. Натрупа му се умора. Не беше спирал да тренира на обороти шест месеца. На 41 години показа завидна дисциплина, форма, мотивация, целеустременост. Една седмица или 10 дни само почива между двата мача.

- Какви са плановете му?

- Това, което е казал пред медиите, знам и аз. Иска да играе още.

- На вас отвори ли ви се апетита след мача със Сергей Ковальов? Загуба, но не му отстъпвахте.

- Много съм щастлив от този мач. Успях да се видя къде съм срещу боксьор на световно ниво. И съм много благодарен, че всичко това се случи. Въпреки че целият мач беше съпътстван от шмекеруване от страна на промоутъра, организаторите. Само и само да вдигнат ръката на Ковальов. Имаше удар под пояса преди календара. Накараха ме по договор да сваля едни килограми. После на кантара казаха: "Не, не, ние имаме друг договор.". Трябваше да свалям още. При вече изцеден организъм това омаломощава.

- Но нали имахте подписан договор?

- За първи път ми се случва чрез адвокатите на единия и другия боксьор на кантар да се разисква как трябва да се процедира. Не съм го казвал досега. Прецакаха ни, факт. Тарикат мъж не писка. Трябваше да вземем много бързо решение дали ще сваляме килограмите, или ще откажем, което може би означаваше, че няма да има мач. Треньорът каза: "Преценявай ти!". Приех да сваля още около 500 грама. Когато си изцеден и не си пил вода регулярно, не си се хранил нормално, не е лесно. На някои 500 грама може да им се сторят все едно да отидат един път до тоалетната. Не е така. Щастлив съм за всичко, което се случи, и не съжалявам. Не играх зле, но винаги може и още. Трябваше да действам по-настъпателно, повече борба за центъра. Опитах се, пробвах първите 2-3 рунда да го направя, но беше трудно. Усетих, че и на него в 7-8 рунд му е тежко. Имаше заигравка и с ръкавиците, преди да се качим на ринга. Ковальов каза: "Кубрат и неговият противник взеха единия чифт от моите". На съдията му цитирах правилника, че не може да се играе с ръкавици втора употреба. Той седи, гледа ме и мълчи. Дойде моят мач и ми дават и на мен втора употреба. Седим и чакаме ще има ли мач. Това са психологически прийоми. За мен е безценен опит. След този мач почуствах удовлетворение от мен.

- Сърбят ли вече ръцете за следващ мач?

- Разбира се. Нямам търпение. Ще вляза във форма и ще търсим развитие. Нямам конкретно предложение все още.

- Кой ще е победител?

- За мен въпросът е как Усик ще победи. Дали по точки, или ще приключи мача по-рано.

Реклама
Реклама
Реклама