Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12336392 www.bgdnes.bg

Птици масово гинат в стъклени сгради

Случаите растат с началото на есенния прелет 

Сложете стикери на прозорците, за да ги спасите, зоват природозащитници 

Все по-масови стават смъртните случаи на птици, които се забиват в стъклени сгради. За това алармират от организация "Дивите животни", които напоследък отбелязват все повече трагични инциденти.

"Есенният прелет на юг започва. При нас се усеща осезаемо със зачестяване на случаите на пострадали птици от видове, които обичайно не се срещат в градска среда. По време на пролетния и есенния прелет на юг пострадали птици често биват намерени в градска среда до сгради. Това е така, защото случаите на блъскащи се в огледални прозорци птици не са никак редки, а по време на прелет са масови - птиците се придвижват на малки или големи ята. Огледалните фасади са страшно препятствие за прелетните птици, а столицата ни изобилства от тях. Те са най-опасни, защото са високи и засягат преминаващите на височина ята", разказват от организацията.

Реклама

При един от последните случаи тежко е наранен и е настанен за лечение папуняк, който в разговорната реч е познат като циганско петле.

От "Дивите животни" съветват да сложим стикери по прозорците си, за да спасим птиците, тъй като това ще ги предпази от сблъсък.

"Всички знаем за стикерите за прозорци, но за фирмите, наематели или стопани на бизнес сгради, не изглежда лицеприятно, а и излиза доста скъпо да налепят стикери по фасадите си. Често администрацията дори не подозира за проблема, защото котките отнасят труповете на птиците или чистачките сутрин просто ги замитат. Съществуват и специални покрития за прозорци, които ги правят видими за птиците, а не просто отразяващи небето, облаците или дърветата наоколо. Те са доста скъпи и доколкото ми е известно, никой инвеститор в България не е построил сграда с прозорци по тази технология, което е жалко", коментират природозащитниците.

И допълват: "Стикерите, които се залепват отвън на прозорците, имат за цел да разчупят картината, отразяваща се в огледалната повърхност - небе, облаци, дървета. Не е нужно да са специални силуети на грабливи птици. Важно е да са матови, за да не отразяват и блестят и те".

Щъркел миньор носи късмет в Перник

Рядко срещан черен щъркел се появи в Перник. Причудливата птица е забелязана да крачи смело във водите на река Струма.

Някои от местните се шегуват, че щъркелът е черен, защото е миньор, а други се радват, тъй като според народните поверия черен щъркел е на късмет за населеното място, в което се появи.

Реклама
Реклама
Реклама