Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12388745 www.bgdnes.bg

Цанко Цанков готов за подвиг и рекорд в Гибралтарския проток

Единственият български плувец, който се класира за финалното състезание тази година по преплуването на Гибралтарския проток от Европа до Африка е напълно готов за предизвикателството броени дни преди заминаването.

Цанко Цанков достигна до решителната фаза благодарение на победата си в квалификацията, която се проведе през месец април в Барселона и в нея бургазлията отвя конкуренцията на 167 плувци от целия свят в открити води.

Реклама

По този начин световния рекордьор за 12 часа плуване без спиране в 50 метров басейн от 2020 година си спечели правото да бъде първият и единствен наш сънародник, който в организирано състезание ще атакува Гибралтарския проток.

Приблизителното разстояние, което трябва да измине Цанков е 18 километра, от бреговете на испанския район Тарифа до мароканския бряг на Танжер.

Проявата има официален характер и се администрира от Световната федерация по плуване в открити води (WOWSA) . Събитието е включено в групата на най-трудните трасета за преплуване от човек ( Ocean Seven) и до момента в цялата 134 годишна история няма регистрирано българско участие в Гибралтарския проток от Европа до Африка.

„Накрая съм на целенасочена ми подготовка за състезанието. Тренирам усилено през последната година по специална програма за това, което ме очаква там. Мисля, че съм добре подготвен, както физически за плуването, така и стратегически, най-вече със спецификата на цялото трасе и климатичните условия в протока. Ще бъде много трудно и тежко. Разликата в температурата на водата от Средиземно море и Атлантическия океан е близо 10 градуса в средата на дистанцията и там се образуват огромни вълни и течения. Подготвен съм и амбициран за победа, като при добри условия мога да атакувам и световния рекорд от Европа до Африка. Познавам конкурентите си и мога да заява, че са отлични плувци и издръжливи в открити води. Разчитам на двама испански треньори, които много ми помагат професионално с тренировъчната дейност и поддържаме връзка ежедневно по телефона. Те ще бъдат с мен по време на плуването и ще са на водещата лодка. Екипът ми е добре запознат с всичко и тръгваме за Малага на 30 август. Последната информация , която имам е, че самото състезание ще бъде на 4 септември. Всички плувци, които се класирахме трябва да бъдем на лагер сбора в град Тарифа, като в една от датите до 13 септември ще бъде старта. Никога не се знае предварително точния ден на преплуването, защото факторите са много и зависят най-вече от атмосферните условия в Гибралтарския проток. Засега, прогнозата за времето е оптимистична за 4 септември и вероятно това ще бъде денят. Това, което мога да кажа преди тръгването е ,че ще направя всичко по силите си, за да стигна първи от всички конкуренти до африканския бряг и да бъде развят българския флаг“, сподели Цанко Цанков.

Състезателят и неговия екип тръгват във вторник за Малага с полет на националния ни превозвач "България Ер". На място в Испания към щаба му ще се присъединят професионален лекар и рехабилитатор, които са наши сънародници живеещи на Иберийския полуостров.

Реклама
Реклама
Реклама