Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12471778 www.bgdnes.bg

Човекът паяк вдига спасителен център до наводнените села

Купува електрически хеликоптер

Базата на световния рекордьор ще е в наследствен имот в бунтовна Клисура

Спасителен център за спешни акции при бедствия, аварии и наводнения вдига Иван Кристоф, известен като Човека паяк, близо до потопените села Каравелово, Богдан и Слатина.

Световният рекордьор на "Гинес" по екстремно спускане с въже от хеликоптер ще строи специализираната база в наследствен имот на своя баща в бунтовна Клисура, която е недалеч от карловските села, които бяха залети от придошлите води на река Стряма.

Реклама

"Идеята е да има спасителни центрове на три места - София, Самоков и Клисура, за да се обхване възможно най-голям периметър и опция за реагиране в границите на златния медицински час. Разполагам с авариен джип и офроуд мотори, които да достигат до труднодостъпни при бедствия места. Работя и по осигуряването на електрически хеликоптер за екстремна евакуация на хора, както и превоз на медицински лица и провизии. Така ще бъдем хем иновативни, хем екосъобразни", сподели пред "България Днес" своите планове Кристоф. На 20 октомври той ще представи концепцията си на специализирано изложение в "Интер Експо Център".

През 2018 г. Човека паяк създаде тръст, посветен на проектирането и популяризирането на иновативни решения за работа с въжен достъп по време на екстремни спасителни операции в труднодостъпни места и сурова среда.

"Пионерската работа е на път да представи новото предизвикателство за вертикално и въздушно спасяване. Създавам платформа за обучение на спасители на бъдещето, които ще знаят и как да управляват хеликоптер. Помощта на държавата е добре дошла, виждаме все по-ярко нуждата от подобно спасяване. В Клисура ще има специална хеликоптерна площадка, а с джип, мотори и обучени специалисти ще бъдем напълно готови за действие", разкрива още Кристоф.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама