Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12471800 www.bgdnes.bg

Георги Чопов, потомък на Гоце Делчев, пред "България Днес": Никой няма да повярва, че сме признали македонския език

Даваме им ток и природен газ, защото още повече се сближихме 

"Никой няма да повярва на македонците, че сме им признали езика и народа им. Това е фалшива новина, която няма как да е истина. Езикът е едно от големите условия преговорите да продължат, така че няма как да има промяна в позицията на страната ни."

Това заяви пред "България Днес" 78-годишният Георги Чопов, който е потомък на националния ни герой Гоце Делчев. Неговият прадядо Андон е бил женен за най-голямата сестра на революционера - Мария.

Реклама

Коментарът му е по повод изказването на първия вицепремиер на Северна Македония Артан Груби, че с поисканите промени в конституцията на Република Северна Македония българите потвърждават, че съществува македонски народ и македонски език. "Има отделна общност на българи в Северна Македония от не повече от 3500 граждани, както показа последното преброяване, а всички останали са македонци, говорещи македонски език и част от македонския народ", добави в речта си Груби.

"Невъзможно е такова признание да се случи. Но е факт, че правим още стъпки на сближаване. Такава стъпка е, че ще помагаме на Северна Македония с електричество и преноса на природен газ. От другата страна на границата са инати, но милеят за България. Държавниците им може да са хладни в отношенията с нас, но обикновените хора ни харесват. Аз самият имам много приятели в Северна Македония, бях много близък и с покойния баща на бившия премиер Любчо Георгиевски. Добрата новина е, че техните ръководители не са вечни и ще дойдат такива, които ще изпълнят условията на България", каза още пред вестника Чопов.

"Аз винаги съм казвал - македонци няма! Старите македонци са били гърци. Това е бил Александър Македонски, неговият баща Филип Македонски също. Били са войнолюбиви хора, които са завладели големи територии. И няма нищо общо с тези, сегашните. Тези, които в момента живеят в Северна Македония, са българи, албанци, сърби и турци. Това е истината. Моят род е от Кукуш и много добре знам от моята баба какво е било. Македонците са измислено племе", добавя Чопов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама