Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12527830 www.bgdnes.bg

Очите иска рехабилитация,но не казва какво му има

Хитрата маневра на Димитър Желязков не мина

Съдия Лидия Георгиева безмилостна към несебърския бос

Хитрата маневра на Очите да излезе поне за малко от дома си в Несебър, който в момента се явява и негов затвор, не мина пред столичните магистрати.

Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите, на 19 август се опита да умилостиви Софийския градски съд и поиска да бъде пуснат за малко от дома си, за да може да отиде на рехабилитация. Проверка на "България Днес" установи причините съдия Лилия Георгиева да откаже това да се случи. Очите и защитата му са представили само и единствено някаква служебна бележка, с която молят на Желязков да му бъде уважено искането за рехабилитация. Интересното е, че Митьо Очите не е намерил за нужно да каже на съда за какви точно болежки и здравословни проблеми му е нужна тази рехабилитация. Дали има някаква нова травма от усилените домашни тренировки, за да е винаги във форма, или пък се е обадила стара контузия. Съдия Георгиева така и не успяла да установи защо Желязков иска лечението. В молбата му е било написано само мястото, където Очите иска да отиде на поисканата от него рехабилитация. В мотивите си за отказа магистратът от Софийския градски съд не намерила и грам основание да позволи това на Очите, още повече че не е бил представен нито един медицински документ, който да докаже здравно основание Митьо Очите да бъде пуснат под домашен арест. Това може да се случи, при условие че или травма, или заболяване застрашава живота на несебърския бос. Според съдия Георгиева искът е напълно неоснователен и Очите остава в дома си в Несебър с елеткронна гривна и под домашен арест.

Реклама

На Желязков бе наложена тази ограничителна мярка от юли миналата година. Имало е моменти, в които Очите е викал Спешна помощ. Но тогава причината била опасно високо кръвно налягане, което е овладяно в домашни условия с лекарски посещения.

Желязков е обвинен за ръководене на организирана престъпна група за изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Кримигрупировката на ъндърграунд боса е действала от януари 2013 година до 2 август 2018 година на територията на Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг, гласи обвинението на прокуратурата.

Всичко започна две години след екшъна в заведението 4you (виж карето). Тогава спецсъдът погна Желязков и компания за участие в организирана престъпна група (ОПГ), действаща по българското Черноморие.

В началото на август 2018 г. той бе арестуван в Истанбул по подозрения, че е опитал да се укрие извън страната. Дни по-рано бяха задържани у нас при специализирана акция други лица, които по-късно бяха обвинени, че са част от престъпната група, ръководена от Желязков. В началото на 2020 г. стартира и процесът в СНС, но там прокуратурата търпи сериозен провал. Към момента делото отново е в предначална фаза и след закриването на спецсъдилищата процесът, вместо да отиде в Окръжния съд в Бургас, ще се гледа в Софийския градски съд. Тупкането на топката от страна на прокуратурата и маневрите на защитата на Очите очевидно бяха напразно.

Всъщност преди две години и половина процесът стартира нормално, като в рамките на няколко месеца бяха разпитани и свидетели, сред които и ключовите потърпевши Йордан Йорданов - Данчо Паркета и Атанас Симеонов. Двамата бизнесмени се жалват, че са били подложени на изнудване, заплахи и палежи. Йорданов дори припадна в съда, докато даваше показания. Около половин година след началото на процеса обаче се оказа, че съдебна заседателка е с повдигнато обвинение по друго дело, но е наела адвокат Ивайло Найденов, който защитава двама от групата на Очите. Любопитен момент е, че за конфликта на интереси не съобщава тя или защитникът й, а прокуратурата. Налага се отвод и анулиране на процеса срещу Димитър Желязков и компания, който трябва да започне отначало. Оттогава насам държавното обвинение търпи сериозни неуспехи. След рестарта на делото в един момент съдът открива нов тежък процесуален проблем - турската страна не е дала съответно разрешение за разследване по част от обвиненията срещу Желязков. Това е свързано с делото по екстрадиция на Митьо Очите в южната ни съседка. Междувременно гражданските ищци и основни свидетели Йорданов и Симеонов оттеглят голяма част от показанията си. Така или иначе процесът отново трябва да започне от нулата. Първите опити за това се правят през есента на 2021 г., но от тогава до сега винаги се намират спънки. Обикновено отсъства някой от 12-те обвиняеми или техен адвокат с оправдание, че имат някакво заболяване.

В момента процесът срещу Очите продължава в Софийския градски съд въпреки надеждите на несебърския бос и защитата му делото да бъде прехвърлено в Бургас, на негова територия. Процесът все още не е стартирал по същество, но това се очаква да се случи в най-скоро време.

Реклама

Любо Мазния

Любо Мазния е осъден заради 2 грама кокаин. С 2 г. условно се разминава ъндърграунд героят от Поморие, сочен за наследник на Митьо Очите.

Любомир Славов-Мазния - ъндърграунд героят от Поморие, не е тартор на наркогрупа, заключи Темида. Соченият за авер на Ради Ланеца и наследник на Митьо Очите остава с условна присъда, след като тя е потвърдена и на втора инстанция, научи "България Днес". Прокуратурата ще продължи борбата си да вкара в кауша Мазния за притежанието на 2 грама кокаин пред Върховния касационен съд.

Реклама
Реклама
Реклама