Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12570051 www.bgdnes.bg

Експертът по ключова сигурност Илиян Царибродски: Всеки ремонт трябва да започва от вратата

Сигурен патрон и монтаж на бронировка предпазват дома ви

Кой е той

Илиян Царибродски е собственик на една от най-големите фирми за ключарски услуги в София. Експерт е в тази област с повече от 18 години опит. Пред "България Днес" той разкри от какви слабости в заключването се възползват крадците, къде най-често атакуват и кои са най-добрите защити от тях.

- Г-н Царибродски, кога най-често атакуват домовете ни крадците?

- Практиката ни показва, че най-често обирите са през уикендите, почивните месеци (юли - август) и около празници.

Реклама

- Какви методи използват, за да влязат в домовете при заключени врати?

- Обикновено методите са вандалски и прости - като разбиване и влизане взлом. Има ситуации, в които по-надеждни ключалки не биват разбивани. За тях се ползват шперцове.

- Има ли някакви слабости в бравите ни, от които се възползват?

- Да, най-честата причина е, че не обръщаме внимание на "нашата крепост". Ползваме заключвания, които са стари (20-30-годишни). Те са елементарно преодолими.

- Кой е най-добрият вариант за предпазване чрез ключалките?

- Варианти за предпазване има. Те не са безумно скъпи! Бюджетни варианти са подмяната на патрон (ключалка) и монтажът на дифендер (бронировка). Втората предпазва механизма от дупчене, чупене и влизане с взлом.

- Някои хора използват по две брави на входните врати. Това доколко помага?

- Препоръчително е само и единствено в случаите, когато основната ключалка е слаба, стара и не е защитена. Допълнителната ключалка е най-бюджетна и степента й на сигурност е същата като основната.

- Кой е най-ефективният начин да защитим собствеността си?

Реклама

- Като отделите бюджет за сигурна заключваща система. Тя също така трябва да бъде монтирана от експерт в тази област. Знаете, че има ключалки, които не могат да бъдат отключени. Съответно разбиването им ще бъде в пъти по-бавно и шумно от обикновеното. Така сте защитени и наистина ще имате не просто дом, а крепост.

- Масово населението в София живее в жилищни блокове и кооперации. Кой е главният проблем в защитата при вандалски прояви?

- На всеки две години нашата аварийна дивизия прави анкета на хора, потърпевши след обир. Най-честите отговори са три. Първият е мисълта "Няма да се случи точно на мен". Вторият е: "Няма какво да ми вземат", и третият е: "След ремонта нямаше бюджет за заключваща система". Като за съвет бих дал, че ремонтът винаги трябва да започва от вратата. Една крепост винаги започва от вратата, нали така?!

- Статистиката показва, че крадците влизат, най-често от прозорците, тъй като защитата там е по-слаба. Какво ще ни препоръчате, като защита там?

- Това е точно така. Много от хората забравят да направят защита на прозорците си. По този начин излагат жилището си на голяма опасност. Фирмата ни навлезе и в тази област като опит и знание през годините. Решенията, което предлагаме на нашите клиенти, са: секюрити обков, райбер-ключалка и закален стъклопакет.

- Според вас най-скъпата защита ли е най-надеждната?

- И да, и не. Бизнесът със заключващите механизми бих го сравнил с модния бизнес. Невинаги най-скъпото е най-надеждно и невинаги най-евтиното е най-скапано!

Реклама
Реклама
Реклама