Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12593470 www.bgdnes.bg

Как да съхранявате правилно вашите часовници? advertorial icon

Несъмнено една от най-ценените и красиви вещи, символизиращи стила и класата на един човек, са часовниците. Този аксесоар допринася за завършване на цялостната визия, като поставя своя акцент върху нея. На пазара могат да бъдат открити различни изработки – както нормален клас, така и луксозни, на които стойността може да възлиза от трицифрена до седемцифрена сума.

Едно важно уточнение - притежанието на качествен мъжки или дамски часовник не е достатъчен фактор за издръжливостта му. Тази вещ има необходимост от правилно съхранение. Как да съумеете да я съхраните?

Защо е важно аксесоарите от такъв тип да се съхраняват правилно?

За някои притежанието на часовник е част от формирането и утвърждаването на стила и успеха. За други – представлява допълнение към тоалета, който или пасва на цвета на облеклото, или контрастира. За трети – това е страст, хоби – колекциониране на този тип аксесоари.

Независимо от причината за притежанието и броя аксесоари, които имате, вие следва да ги съхранявате по най-добрия начин, за да останат част от принадлежностите ви дълго време. Правилното съхраняване на тези вещи ви носи сигурност, че те ще бъдат в запазена форма дълги години и ще можете да ги използвате занапред. По този начин се възпрепятства нарушаване на външния облик – надраскване на стъклото, разкъсване на каишката или абразия на цвета ѝ. Особено при наличието на камъни, като част от декора, деликатното поставяне на мястото, където часовникът стои, когато не го носите, е важно.

В какво е най-добре да се колекционират?

Най-сигурният начин за поддържане на безупречен вид на притежанията, е чрез снабдяване с кутия за съхранение на часовници. Те могат да бъдат под формата на калъфи, които служат за украшение и да бъдат поставени на видно място. Наподобяват кутия за бижута, с разликата, че обособените отделения са предназначени за поставяне на такъв тип аксесоар. Отделенията са с квадратна форма, достатъчно големи за поставянето на часовник, а броят им е четен и зависи от моделите – 4, 6, 8 сектора. 

Специфичното при тях е облицовката, която притежават – тя наподобява плюш, най-често е филц, чиято цел е омекотяване на повърхността.

В зависимост от желанието за показност или дискретност, кутията може да притежава както стъклен капак, прозрачен и показващ колекцията, така и плътен, който прикрива съдържанието ѝ.

Кутиите за съхранение на часовници могат да бъдат поставени в скринове, на рафтове, в сейфове, върху тоалетка. Важно условие е повърхността, върху която се поставя, да не се хлъзга, което да създаде предпоставка за падане, разместване и повреда.

Най-правилният начин за съхранението на тези вещи, е чрез закопчаването на каишките им, обикалящи специални възглавници, имитиращи китката или поставянето в легнало положение.

Има и модели, които са подходящи за автоматични такива и съхраняването се извършва чрез навиване в специално обособено място за целта. Тъй като автоматичните часовници не се завиват около китката ръчно, а автоматично при досег до кожата, самата кутия извършва същото действие, като поддържа аксесоара, дори когато не го носите.

Какви видове кутии има?

Предлага се голямо разнообразие от артикули, предназначени за съхраняване на такъв тип вещи. Те могат да бъдат както еднореди, така и двуреди, с допълнителен сектор, позволяващ съхранението на по-голям брой. Те се използват предимно от колекционерите, чиито притежания са десетки. Съществуват и комбинирани, които предлагат възможност да поставите и своите слънчеви очила. 

Моделите с навиващ механизъм са главно единични, като най-често позволяват съхранението от един до четири автоматични аксесоара. Тези варианти се захранват чрез кабел, но има и опции за поставяне на батерии. Механизмът им се задвижва от електромотор.

В зависимост от материалите за изработка кутиите за съхранение се разделят на:

  • Дървени – този тип кутии са сред най-често срещаните на пазара, като се характеризират със здравина и устойчивост. Има както малки, с четири разделения, така и големи – с над 6. Дизайните им са стилни, изчистени и елегантни, като капакът е лакиран и притежава метална закопчалка. Вътрешната част е омекотена, за да предпазва от надраскване;

  • Карбонови – тези модели са сред най-стилните и предпочитани. Благодарение на характеристиките на карбона, такъв тип изработки се отличават със значителна здравина и графитено-черна шарка, която придава елегантност и луксозност. Карбоновите кутии за съхранение на часовници притежават допълнителен шев;

  • Кожени – изделията за съхранение на часовници от естествена кожа са качествени, устойчиви във времето, а дизайните им са стилни. Най-честите цветови варианти са: черно, кафяво, бежово, бордо. Крокодилските окраски са търсени и предпочитани. 

Материалите за изработка на кутиите и марката производител са най-основните критерии за определяне на цените. Повечето предложения на пазара са достъпни за потребителите.

Реклама
Реклама
Реклама